május 22, 2024

Rendkívül lemaradtak a vetéssel Zalában

szántás mélyszántás traktor

Fotó: MTI / Oláh Tibor

Megkezdődött a tavaszi vetés Zala vármegyében, de a csapadékos időjárás hátráltatja a munkát. Eddig 2500 hektáron került földbe a mag, míg az elmúlt év azonos időszakában már 8500 hektárnyi területen végeztek a vetéssel – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

A gazdálkodók már január végén elkezdték a vetést, de amikor hidegre fordult az időjárás, leállították a munkákat – tájékoztatott Sabján Krisztián. A tavaszi árpa tervezett vetésterülete 1200 hektár, ennek több mint 70 százalékán elvetették a gabonát. A napraforgó 150 hektáron, a kukorica csaknem 500 hektáron került a talajba. A tervek szerint mintegy 30 ezer hektáron termesztenek kukoricát, a napraforgó vetésterülete pedig 9 ezer hektár körüli. A hideg időjárás és a sok csapadék hátráltatja a tavaszi szántóföldi növények vetését, ugyanakkor kedvez az őszi kultúráknak – jelezte a megyei elnök. Az állományok összességében jól, közepesen fejlődnek, csak néhány erősen fejlett, harsányzöld tábla található a térségben. A múlt ősszel 30 100 hektáron búzát, 5780 hektáron ősziárpát, 1300 hektáron tritikálét vetettek. A 13 635 hektáros őszi káposztarepcét kora tavasszal fejtrágyázták, nagy területen már a második adag is kikerült a földekre. Az elmúlt évek aszályos időjárása miatt a gazdák attól tartanak, hogy a később kijuttatott tápanyag nem tud hasznosulni – ismertette Sabján Krisztián.

Összegzés szerint a következő hetekben 50 ezer hektárt meghaladó területen kell a talajt előkészíteni, és elvetni a tavaszi növényeket. A gazdáknak figyelmet kell fordítaniuk az őszi vetésű állományokra is, mert a sok csapadék és a felmelegedés miatt számítani kell a gombabetegségekre és a kártevők megjelenésére – tette hozzá.

MTI