június 20, 2024

Tulipán: Tavaszi hagymás, melyet ősszel ültetünk

tulipán

A tavaszi hagymások nagy előnye, hogy tél végén kora tavasszal virágba borítják a kertet. Azonban ha a kerttulajdonos ősszel elmulasztja az ültetést, akkor tavasszal vagy csak borsos áron vásárolhat hajtatott növényt, vagy irigykedve nézheti a szomszéd bámulatos tulipánjait. A hagymások balkonra is ültethetők, ilyenkor egy megfelelő méretű ültetőládáról kell gondoskodni.

Ősszel a növények nyugalmi állapotba kerülnek, a kertek lassacskán téli álomba szenderülnek. Az előrelátó kertész ilyenkor készíti elő a virágoskertet (és a veteményest), hiszen a hagymások egy részét ilyenkor kell elültetni. Sokszor ad félreértésre okot a tavaszi hagymás elnevezés, ezért nem árt tisztázni, hogy pontosan mit, mikor lehet elültetni.

A hagymások jellemző tulajdonságai

A hagymásként emlegetett fajok közé számtalan közismert növény sorolható, – amelyek hagymával, gumóval, hagymagumóval és rizómával rendelkeznek-, általában lágyszárúak, és módosult földbeli hajtással rendelkeznek. Jó tudni, hogy egy csoportjukat mindig ősszel ültetjük, ezek a klasszikus tavaszi hagymások – például a krókusz, nárcisz, tulipán, stb.-. Hogy tavasszal virágot bontsanak, szükségük van a téli hideghatásra. A másik csoportot pedig ténylegesen tavasszal ültetjük el, majd csak jóval később, tavasz végén, nyáron, vagy akár ősszel virágoznak – ezek a dália, kardvirág, liliom, stb.-.

Érdemes mindkét fajtát ültetni, hiszen így az év jelentős részében kertünk változatos  díszítőivé válnak. Ezek nagy része kifejezetten alkalmas ládába, cserépbe való ültetésre, és az elnyílás után a sárguló, száradó hagymásokat edényestül helyezzük el egy félreeső sarokba.

Ősszel ültetendő hagymások

A kertészeti árudák, mezőgazdasági boltok és egyes élelmiszer boltok augusztus végétől kezdik forgalmazni ezeket a gumókat. Érdemes figyelembe venni, hogy az olcsóbbak általában kisebb gumóméretűek lehetnek, valamint a tasakban rejlő hagymák száma is különböző.

Ültetési idő

A hagymásoknak mind a fejlődéshez, mind a virágzáshoz nélkülözhetetlen a hideghatás, ezért szükséges őket a talajba helyezni még az ősz során. Az ültetésre a néphagyomány szerint az iskolakezdés ideje ideális. Azonban ilyenkor még gyakorta nagyon meleg az idő, sőt esetenként kimondottan nyárias, amely a hagymák életére, fejlődésére nincs hatással, viszont igen aktív a talajélet: a vakondok, pockok és egyéb kártevők könnyen kárt okozhatnak a gumókban. Szeptembertől ültethetők, és ha a talajmenti fagyok nem válnak rendszeressé, akkor akár november közepéig is elvégezhető.

tulipán gondozása

Fényigény

A hagymások kiválasztása után meg kell találni igényeiknek megfelelő helyet, mivel a napot és a fényes helyet kedvelik.

Talajelőkészítés

A hely kiválasztása után legalább olyan fontos a talajelőkészítés: minden ültetés előtt alapos gyommentesítésre, és átforgató, talajlazító ásásra van szükség. A talajt dúsíthatjuk szerves anyaggal, komposzttal, humusszal, marhatrágyával a talaj minőségétől függően.

A jó minőségű hagymák növényvédő szerrel kezeltek (csávázottak), ennek az a szerepe, hogy védik a föld alatt lévő kis hajtást. A saját hagyma telepítésekor ajánlott csávázáshoz való szert vásárolni egy gazdaboltban, az ültetést mindig kesztyűben végezzük.

Ültetési mélység

Mielőtt belekezdenénk az ültetésbe célszerű elolvasni a tasakon lévő tájékoztatót. Általában az ültetési mélységnél a hagyma magasságának két-háromszoros értékét kell figyelembe venni:

Az olyan kisebb méretű hagymáknak, mint a krókusz elegendő 10 cm-es mélység.

A jácintok és tulipánok kb. 10-15 cm mélyre kerüljenek.

A császárkoronák, és nárciszok 20-25 cm mélyre (a legmélyebbre kerüljenek).

A hagymásokat célszerű a csúcsi résszel felfelé a földbe helyezni. Bár a szabálytalanul elhelyezett növény is kihajt, (esetleg később nyílik a társainál), de felesleges energiát fog pazarolni a felfelé való törekvésre.

A nagyobb gumók ültetéshez használjunk kis lapátot, vagy ásót, de a kisebb gumók ültetőfa segítségével is földbe helyezhetők.

Tippek különböző fajták ültetéséhez

Ha többféle növényt ültetünk, akkor érdemes előre tervezni a várható színeket, és a növények leendő magasságát is. Ha földbe süllyesztett cserepekbe, vagy ültetőkosárba ültetünk, akkor a hagymák megmaradnak a helyükön és könnyebb is felszedni őket.

Hagymások ültetése balkonra

Ha balkonládába, cserépbe ültetünk, akkor célszerű az aljára kavicsot is rétegezni, ezzel megakadályozhatjuk a hagymák rothadását. Ültetőföldnek magasabb szervesanyag-tartalommal rendelkező földet válasszunk. Ami még nagyon fontos, az megfelelő méretű láda, hiszen ez biztosítja az ideális ültetési mélységet, így a hagyma alja nem közvetlenül az edény aljára kerül. Télen a keményebb fagyok idején fedjük le a cserepet, így védve a földjét a kihűléstől.

Szükséges-e felszedni a hagymákat?

Elvirágzás után nem szükséges minden évben kiásni, 3-4 éven keresztül maradhatnak a helyükön, és újból kihajtanak. Mindig várjuk meg az elvirágzott részek leszáradását, ezzel a jövő évi virágzást támogatjuk, mivel a tápanyagok a gumókba húzódnak vissza. A levágott és elvirágzott növények helyét is felhasználhatjuk, magról kelő egynyári növényeket vethetünk a helyükre.