június 15, 2024

Nyáron virágzó cserjék: mályvacserje, selyemmirtusz, nyári orgona

Lagerstroemia

Lagerstroemia indica

A nyár elejétől a kertekben általában a cserjék zöld színe válik uralkodó színné, ezért érdemes az egyhangúságot megtörni néhány nyáron virágzó cserjével. Régi, jól bevált növény például a mályvacserje, amely virágával díszítő sövénynek is alkalmas, és a nyári orgona, de jó választás az újdonságnak számító selyemmirtusz, selyemvirágfa és az indiánorgona hibridek.

Nyáron virágzó cserjék a kertben

Mályvacserje

Mályvacserje ültetése, gondozása

A Kínából származó mályvacserje, vagy kerti hibiszkusz (Hibiscus syriacus) régóta kedvelt cserje a hazai kertekben is. Díszítő sövénynek is alkalmas, de akár törzses fácskává is nevelhetjük. A vízigénye és tápanyagigénye közepes, fény és melegigényes faj, azonban a téli fagyokat is jól tűri. Mivel csak április végén hajt ki, a színesítés érdekében jó megoldás, ha a tövébe hagymásokat is ültetünk. A lapos kerek virágait az éves hajtásokon fejlődő levelek tövében hozza, amelyek akár 10 cm-es átmérőjűek is lehetnek. A virágzása hosszan tart, június végétől-szeptember végéig folyamatosan hozza.

Célszerű fajtákat vásárolni és ültetni a magoncok nevelése helyett, ezek szebb virágot hoznak, és jóval tartósabbak. Kártevők közül egyedül a levéltetű jelentős.

Mályvacserje

Kedvelt mályvacserje fajok

A szimpla virágú fajták között is nagy a választék, jó választás a bordó színű ’Rambo’ fehér virágú ’Diana’, és a ’Red Heart’, a kék ’Blue Bird’, vagy a ’Woodbridge’, amely hússzínű virágokat hoz. A telt virágúak között igen kedveltek a hatalmas virágú ’Chiffon’ fajták.

Kínai selyemmirtusz

Kínai selyemmirtuszok ültetése, gondozása

A kínai selyemmirtuszok (Lagerstroemia), vagy selyemvirágfák Japánban, Kínában, és Korában őshonosak, nálunk még ritkaságnak számítanak. Habár a Földközi-tenger vidékén gyakran látható az élénk sötétrózsaszínű virágú selyemmirtusz, azonban a mi kertjeinkben az ott ültetett fajták nem télállóak. Hazai kertbe hibridet ültessünk, amelyeket Amerikában, és Franciaországban nemesítettek, például hibrid selyemvirágfa, vagy indiánorgona fajtákat. Ezek mind télállóság, mind díszítő érték miatt alkalmasabbak a hazai körülmények közé. A kínai selyemmirtuszok fajták magasság szempontjából is különbözőek, így ideális kisebb kertekbe és előkertekbe való ültetésre, de akár törzses fácskává is nevelhetők. Zordabb teleken gyakori, hogy a növény visszafagy, de ez nem válik hátrányára, mivel a legnagyobb virágzatok az erőteljes, és hosszú évi hajtások végein fejlődnek ki.

 A hibrid selyemvirágfa, és az indiánorgona is későn, május eleje felé hajt ki, a nagy bugákba rendeződött virágok pedig júliustól nyílnak, a bugák akár a 30 cm-t is elérhetik.

Kínai selyemmirtusz

A selyemmirtusz metszése

A metszése nagyban függ attól, hogy törzses fácskának, vagy bokornak neveljük. Az előbbi esetében az új, tőben fejlődő hajtásait folyamatosan le kell metszeni. Ha viszont bokor formán neveljük, akkor nincs szükség metszésre.

Kedvelt selyemmirtusz fajok

Jó választás a rózsaszín virágú ’Apalachee’ az alacsony mély bordó színű ’Toronto’, a fehér virágú ’Acoma’, és a lila ’Powhatan’, vagy a ’Tuscarora’, amely hússzínű virágokat hoz.

Nyári orgona

Nyári orgona ültetése, gondozása

A Kínában őshonos nyári orgona (Buddleja davidii) gyakran látható kertekben és közparkokban egyaránt, akár 2-4 m magasságot is elérheti. Víz és tápanyagigénye közepes, ültethető akár tűző napra is. A hosszú fürtökben álló virágait a leveles hajtások végén neveli ki, amelyek június végétől szeptemberig pompáznak. Mivel az apró orgonára emlékeztető virágok különböző színben pompáznak (fehér, lila, bíborpiros, ibolyakék), vonzóak a környékbeli lepkék és pillangók számára. Ezért érdemes a kertünkbe legalább egy nyári orgona bokrot ültetni. A legszebb virágok mindig a legelső erőteljes vezérhajtások csúcsain fejlődnek ki, és a vékonyabb, későbbi elágazásokból fejlődő ágakon egyre kisebb virágok fejlődnek.

nyári orgona

A nyári orgona metszése

A nyári orgona metszése több okból is fontos, egyrészt másodvirágzásra serkenthetjük. Másrészt a bőséges virágzás érdekében minden kora tavasszal érdemes fiatalító metszést végezni, zordabb teleken egyébként is visszafagyhatnak a vesszői.

Kedvelt nyári orgona fajok

Azok számára, akik kevésbé hideg mikroklímájú kerttel rendelkeznek, ültethetik a hibrid Buddleja x weyeriana ’Sungold’ fajtát, amely napsárga színű virágokat hoz. Normál hazai kertekbe pedig ajánlható a fehér virágú ’White Profusion’, az élénk bordó ’Royal Red’, a rózsaszín ’Fascinating’, vagy a sejtelmes nevű és színű ’Black Night’, amely sötét, feketés-lilás virágokat hoz.