
Fotó: NAK
Ez a hatodik alkalom, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megrendezi az ÖKO Expót, ami az ökológiai gazdálkodást folytató termelők, illetve a feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók és a fogyasztók meghatározó találkozási pontja. Az eseményen a tudásátadást támogató szakmai bemutatók, előadások fókuszában a biogazdák mindennapjait és a fenntarthatóságot segítő megoldások és technológiák állnak.
A kétnapos program széles spektrumon szólítja meg az érdeklődőket: az interaktív tudásátadást támogató szakmai bemutatók,
előadások fókuszában a biogazdák mindennapjait és a fenntarthatóságot segítő megoldások és technológiák állnak.
Az eseményen három szekcióban zajlanak az előadások.
Az első szekció a talajéletre fókuszál.
Az előadók olyan kérdésekre keresik a választ, hogy mitől egészséges a talaj, mik a paraméterei; miért fontos a talajélet; miért lényeges a gazdálkodó számára az egészséges talaj; hogyan növelhető a talajélet. E mellett az ökológiai élelmiszerek táplálkozásbiológiai tulajdonságairól, a témával kapcsolatos kutatás eredményeiről is értékes információhoz juthatnak az érdeklődők.
A második szekcióban a talajmegújító gyakorlatok ökológiai gazdaságokban történő alkalmazásáról és az értékesítés lehetőségeiről esik majd szó.
Az előadások során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a bio-intenzív zöldségtermesztésben alkalmazott talajmegújító gyakorlatokba, megismerkedhetnek a gyomszabályozás lehetőségeivel, az öko-vetőmag jelentőségével kapcsolatban is hasznos információkhoz juthatnak. A szakmai kérdések mellett azonban a gazdasági lehetőségek is terítékre kerülnek. A résztvevők megismerhetik a bio mezőgazdasági termények értékesítésének folyamatát az előkészületektől egészen az adásvételig.
A harmadik szekció a duális szakképzéssel foglalkozik, a szakképzési centrumok mellett gazdálkodók is megosztják tapasztalataikat a duális képzéssel kapcsolatban.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő – termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek, szaktanácsadók számára megjelenési és találkozási lehetőséget kínáljon a rendezvény, a fogyasztók pedig testközelből ismerkedhetnek meg a bio-élelmiszerek előállítóival, a termelés folyamatától egészen az értékesítésig.
A rendezvény új helyszíne a Debreceni Egyetem Innovációs Központja
Az expo szeptember 9-én és 10-én várja a látogatókat
Program, részletek: https://www.okoexpo.info/
Népszerű cikkek a rovaton belül
Idén is keresik az év gluténmentes kenyerét és péksüteményét
Fenntarthatóbb mezőgazdaság: Növényi szupererő a stressz ellen
ELTE: A poloskák nagyobb szerepet játszhattak a beporzásban