május 22, 2024

Az augusztus ideális a kedvenc növényünk fiatalítására és szaporítására

best gardening tools 2 uj

A nyár vége kiváló időszak a kedvenc növényeink megfiatalítására, és szaporítására. A zöld sövény visszavágásakor érdemes a legszebb hajtáscsúcsokból dugványozni. Ezzel a módszerrel szaporíthatjuk akár a leandert, a muskátlit, a begóniát, a borostyánt és még számtalan kedvelt növényt, az örökzöldöket félfásan ősszel is szaporíthatjuk.

Szaporítás dugványozással

A dugványozás az egyik legegyszerűbb szaporítási mód, azt hogy mikor végezhető nagyban függ szokásoktól, de a fajtáktól is. A félfás dugványokat általában júniusban és júliusban, az örökzöldöket félfásan ősszel is, míg kora tavasztól fás dugványokat szaporítunk. Az idei növésű, de már nem túl zsenge félfás vessző könnyen gyökeresedik pár héten belül, a fás vesszők jóval nehezebben gyökeresednek meg.

Muskátli szaporítása

muskátli

A tapasztalatok szerint az álló muskátli 4-5 év alatt elöregszik, ezért célszerű a következő tavaszon új, fiatal töveket beszerezni, vagy az egészséges muskátli hajtást dugványozni. Olyan hajtást keressünk, amely 15-20 cm hosszú, és legalább 3-5 levéllel rendelkezik. Az alsó levelektől és a bimbóktól szabadítsuk meg, mivel jelentős energiát vonna el a fejlődő növénytől.

muskátli

Éles késsel metsszük le, lehetőleg ollót ne használjunk, mert azzal a hajtást megsérthetjük. A megszikkadt szárat 3-4 cm mélyen dugjuk le jó minőségű virágföldbe, majd helyezzük árnyékos helyre. Rendszeresen öntözzük, és a hajtások ősz elejére gyökeret eresztenek. A fagyok beállta előtt vigyük be olyan helyre, amely kellően világos és hűvös, például előszoba ablakba, vagy folyosóra. A teleltetés alatt már csak mérsékelten öntözzük. Fontos, hogy a tápoldatozást februártól megkezdjük, és tavasszal nagyobb cserépbe ültessük. A kihelyezéssel várjuk meg a tavaszi fagyok elmúltát.

Leander szaporítása

leander

A leander szaporítását vízben való gyökereztetéssel is végezhetjük. Ügyeljünk arra, hogy az egészséges hajtások alsó 3-5 cm-es része víz alá kerüljön – az elpárolgott vizet időnként pótoljuk. Miután megjelentek az első gyökerek cserépbe is ültethetjük. A leander teleltetésére fagymentes, és világos helyet válasszunk. A legideálisabb a nem fűtött, 2-10 Celsius fok közötti a hőmérsékletű helyiség.