május 24, 2024

Avokádó mag gondozása, ültetése, szaporítása

Avokádó mag

Az avokádó az egyik legkedveltebb egzotikus zöld gyümölcs, semleges íze miatt kiválóan alkalmas könnyű reggeli krémek készítésére. A legtöbb élelmiszerüzletben egész évben elérhető. Nagy magja is felhasználható, könnyen csírázik, majd a kifejlett növénnyel a lakásunkat, kertünket is díszíthetjük.

Az avokádó (Persea americana) Közép-Amerika szerte őshonos örökzöld fa, a babérfélék családjába tartozik. Az üzletekben mélyzöld, barnás árnyalatú sima vagy rücskös felületű termésekkel találkozhatunk. Kellően érett állapotban a húsa kellemesen puha állagú, a nagy magját otthoni körülmények között is könnyen csíráztathatjuk,- azonban saját termésre ne számítsunk. A gyökeres magot pedig cserépbe ültethetjük el.

Avokádó mag

Az avokádó mag otthoni csíráztatása

Az avokádó mag csíráztatása több módon történhet, de legegyszerűbben egy pohár víz, és pár fogpiszkáló használatával tehetjük meg.

A mag héját a csúcsosabb felénél vágjuk le egy éles késsel, majd pár helyen szúrjunk a magba tartóeszközként fogpiszkálókat. Állítsuk bele egy pohár vízbe a laposabb felével lefelé. A mag feléig álljon vízben, ezt a szintet folyamatosan pótoljuk a hajtatás idején. Helyezzük egy világos ablakpárkányra. Pár hét alatt kifejlődnek a gyökerek, és az új hajtás is a mag csúcsán.

Avokádó mag

Az avokádó mag elültetése

Az ültetéssel addig várjunk, amíg nagyjából 15 cm-es szárat, és erős gyökereket fejlesztett. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű földbe ültessük el. Világos, napfényes helyre helyezzük. Tavasszal kitehetjük a kültérbe, egészen az őszi hidegek beálltáig. A kertben, balkonon tartott avokádót már félárnyékos helyre telepítsük.

Az avokádó gondozása

Az avokádó gondozása nem bonyolult, főként a vízigényére kell gondot fordítani. Ne hagyjuk a földjét kiszáradni, inkább folyamatosan nyirkos legyen, de vigyázzunk a túlöntözéssel és a pangó vízre is ügyeljünk. Rendszeresen locsoljuk meg tápoldattal is. A cserépben nevelt növényt tavasszal ültessük át, az első pár évben az ágait metszéssel bokrosodásra ösztönözhetjük. Az idősebb példányok további elágazásra serkenthetők az új hajtások visszacsípésével.