április 24, 2024

Zebralevél gondozása, szaporítása, betegségei

Zebralevél, Calathea Makoyana

A zebralevél igen kedvelt trópusi szobanövény, amelyet köszönhet mintás, színes leveleinek, de levegőtisztító növényként is gyakran vásárolják. A levelek fonákján lévő rajzolat, és a levélerek bordós színe különösen este mutatós. A zebralevél hidrokultúrában és palackkertben is nevelhető.

Népszerű zebralevél fajták

A zebralevél (Calathea) Dél-Amerika trópusi őserdejében őshonos, de könnyen tartható szobanövényként is. Általában egy méter magasra nőnek, és fél méteres átmérőt érnek el. A díszítő értékét a leveleinek különféle mintázata jelenti. Míg a fiatal növények levelei kezdetben pirosas árnyalatúak,  és összesodródva állnak, a zöldes foltok a későbbiekben alakulnak ki. A levelek bizonyos ritmust követnek, mivel napközben a kiterülő levelek nagy része éjszakára összepödrődik. A virágai, a levelekkel összehasonlítva egyáltalán nem mutatósak.

zebralevél

Számos fajtája ismert, például a lándzsás zebralevél (Calathea lanciafolia), a sáfrányos zebralevél (Calathea crocata) vagy a Kehelyvirág, amely pávás zebralevélként (Calathea makoyana) is ismert, de az átminősítés miatt Geoppertia makoyana néven is megtalálható.

 

Miért jó választás a zebralevél?

Változatosan telepíthető, önállóan, de más növényekkel telepítve is mutatós. Alkalmas szobai terráriumban, és palackkertben (florárium) való tárolásra, mivel ezek az üvegedények ideális páradús környezetet biztosítanak, de – a föld nélküli hidrokultúrás tartást is érdemes kipróbálni. Levegő tisztító növényként is népszerű.

zebralevél

Tippek a zebralevél gondozásához

A zebralevél gondozása nem bonyolult, leginkább a pára és a fényigényét kell szem előtt tartani.

Elhelyezése és fényigénye

A zebralevél világos és félárnyékos helyeken érzi jól magát, a szórt fény, és a nagyjából 20 fokos hőmérséklet a legideálisabb. Az erős tűző naptól árnyékolással védjük meg.

Vízigény, és páraigény

Az egzotikus növények tartása manapság hazánkban is egyre népszerűbb. A különféle zebralevél fajták mellett, a flamingóvirág, és a bromélia a legkedveltebbek. Mint a trópusi növények általában rendkívül magas páratartalmat igényel. Mindig langyos vízzel öntözzük, és ügyeljünk, hogy a földje folyamatosan nyirkos legyen, de a pangó víztől, és a túlöntözéstől óvni kell. Tavasztól őszig tápoldattal is locsoljuk meg legalább kéthetente. A rendszeres párásítás mellett célszerű a cserepét kavicsokra helyezni.

zebralevél

Ültetőközeg

A zebralevél számára gyengén savanyú a talajt (6,5-nél kisebb érték) válasszunk. Ez házilag is előállítható savas kémhatású oldatokkal például esetsavval, vagy citromsavval, vagy szulfát sókat tartalmazó műtrágyázással, illetve ha a talajhoz alacsony pH-jú tőzeget keverünk.

Átültetése és szaporítása

Átültetésre a tavasz és a nyár eleje a legideálisabb. A bokros zebralevél könnyen szaporítható tőosztással, és szárdugványozás útján is. Az idősebb példányokat nem kell átültetni, hanem elegendő felszíni földcserét alkalmazni.

Kártevői, betegségei

A zebralevelet a takácsatkák károsíthatják, de általában a fényszegénység és a túlöntözés okozza a levelek sárgulását és összepöndörödését.