június 17, 2024
egres

A köszméte vagy egres az egyik legkorábbi kerti gyümölcs. Házi kertbe leginkább a ’Pallagi óriás’, a Zöld óriás’, vagy a ’Gyöngyösi piros’ fajták ajánlhatók. Célszerű életerős 1-2 éves törzses csemetéket vásárolni, napfényes vagy félárnyékos helyre telepítsük.  Előnye, hogy jól viseli a szélsőséges időjárási viszonyokat. A teljesen érett gyümölcs magas C-vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik.

A köszméte jellemző tulajdonságai

A köszméte számtalan néven ismert pöszméteként, piszkeként, egresként, vagy büszkeként is. A köszméte (Ribes uva-crispa) a ribizli félék családjába tartozik, eredetileg Európa és Ázsia ritkás erdeiben volt őshonos, manapság nem annyira népszerű gyümölcs, mint korábban. Az 1-1,5 méter magas cserje szélesen elterül, ritkásan álló hosszú vékony ágakkal rendelkezik. A bokrokon a szőrös levelek a hegyes tüskék hónaljában állnak. A termés zöld, vagy rózsaszín, apró erek hálózzák be. A bogyók kis méretűek, de egyes fajok esetében a bogyók akár szilva méretűek is lehetnek.

Köszméte fajták

Házikertbe leginkább a ’Pallagi óriás’, a Zöld óriás’, a ’ Szentendrei fehér’, vagy a ’Gyöngyösi piros’ fajták ajánlhatók. Többnyire önmeddők, ezért csak akkor lesz kielégítő mennyiségű termésünk, ha egymás közelébe különböző fajtájú fácskákat telepítünk.

egres termesztése

A köszméte termesztése

Az igénytelen gyümölcsfajok közé tartozik, jól tűri a kemény fagyokat, azonban a legnagyobb problémát a korai virágzása miatti fagyérzékenység jelenti, mivel a kései fagy akár az egész termést is elviheti. Célszerű életerős 1-2 éves törzses csemetéket vásárolni, napfényes vagy félárnyékos helyre telepítsük.

A törzses csemeték előnyei

A törzses csemetéket a faiskolákban oltással állítják elő, és számtalan előnyük van a magas törzsű fácskáknak. Egyrészt könnyebb a talajukat megművelni, másrészt könnyebb metszeni, és betakarítani, valamint mutatósabbak. Másrészt a magasan, levegős körülmények között lévő korona jobban ellenáll a lisztharmatnak, és eredményesebben védhető a fácska a talajszinten lévő bokornál. Ha bőséges termést hoznak, akkor érdemes támasztékkal ellátni.

A köszméte ültetése

Mivel korán fakad célszerű ősszel ültetni a lombhullás után. A bokrok ültetése előtt a gödrökbe tegyünk szerves trágyát, egymástól kb. másfél méter távolságra, és telepíthetjük akár a gyümölcsfák közé is.

köszméte ültetése

Talajigény

A talajra nem túlzottan igényes, jól megél a kötöttebb talajokon is, de leginkább a savanyú kémhatású, dús, jó vízelvezetésű, nedves talajt kedveli.

Ültetés után a 15-20 cm-es ágakat nyessük le, és ezt minden évben érdemes megtenni. Ezzel elősegíthetjük a bő termést. Az állandó árnyékot nem tűri, viszont az erős délutáni napsütést és a nagy meleget sem kedveli, mivel gyümölcsperzselést és lombhullást okoz. Első évben távolítsuk el rügyeket, azért, hogy a bokor nagyra nőjön, és egészséges legyen. A könnyen kiszáradó területeken nyaranta rendszeres öntözést igényel.

A köszméte betakarítása

Kedvező feltételek esetén egy fácskáról 2-3 kg termés várható.

A köszméte metszése

A tavaszi metszésre érdemes gondot fordítani. A legszebb gyümölcsöket az 1-2-3 éves ágak hozzák, így arra kell törekedni, hogy a bokron minél több ilyen termőrész legyen. A metszést ritkítással kezdjük, hogy a korona megújulhasson. Vágjuk kissé vissza a termőrészeket, a gyengébb hajtásokat vágjuk rövidre vissza. Különösen a lisztharmattól fertőzött vesszővégek eltávolítására kell ügyelni, és a nagyszámú tősarjakat el kell távolítani.

egres szaporítása

A köszméte szaporítása

A köszmétéről magunk is szaporíthatunk újakat például dugványozással. Ennek legideálisabb ideje nem a tavasz, hanem augusztus vége, szeptember eleje.

Kora tavasszal porbujtással könnyen szaporítható, amelynek során egy érett vesszőt úgy rögzítsünk a földbe, hogy a csúcsa maradjon a talaj felszíne fölött. Majd meggyökeresedés után távolítsuk el az anyatőről.

A kártevői és betegségei

A legfontosabb kártevői a lisztharmat, a tetvek, de a darazsak és madarak is károsítják.

köszméte betegségei

A köszméte kedvező élettani tulajdonságai

A köszméte magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, és gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben is. Jó hatással van a szívre, a májra, a vesére, és segíti az emésztést. Az alacsony kalóriatartalma miatt ideális cukorbetegek, és fogyókúrázók számára.

A köszméte felhasználása

A köszméte még érett állapotában is megőrzi a keménységét, a szedés idejét leginkább kóstolás útján tudjuk megállapítani. A bőtermő növényekről a termés egy részét célszerű még a beérés előtt betakarítani. A bogyó frissen sokáig nem tárolható, de kimondottan alkalmas kompótnak, levesnek, vagy befőtt, dzsem, és szörp készítésére.