május 20, 2024

Büdöske – A biokertek alapnövénye

büdöske - bársonyvirág

A kisvirágú bársonyvirág nagyanyáink kedvelt kerti virága volt, szinte minden ágyásban, és közparkban virított. Ma is reneszánszát éli, amely köszönhető harsány színének, és a könnyű gondozásának. Jó tudni, hogy kártevők elűzésére is hasznos.

A büdöske jellemző tulajdonságai

A büdöske bársonyvirág (Tagetes sp.) igénytelen egynyári növény, a fészkesvirágúak népes családjába tartozik. Mutatós élénk színű virágai jól mutatnak ágyásban, szegélyként, de akár csoportosan is jól érvényesülnek a tömött, fodros szirmú virágai. A nevét jellegzetes illatának köszönheti. Vannak pirosas, sárgás, barnás színű büdöskék is, de növésük alapján magas és törpenövésű fajták is megtalálhatók. Hazánkban a kisvirágú és a nagyvirágú bársonyvirág fajták a leggyakoribbak, de törpe bársonyvirág/apró büdöske is kapható, ennek ehetők a virágai, salátákat ízesítenek a citrusos ízű szirmaival.

büdöske

A büdöske gondozása

Igénytelen egynyáriak közé tartozik, jól bírja a szárazabb melegebb időjárást, de a rendszeres locsolást meghálálja. Érdemes az elnyílt virágokat lecsipkedni. Ültetése az esztétikai szempontok mellett a kártevők elűzése miatt is fontos: gyökérzete a fonálférgeket, felszín feletti része a krumplibogarat, a lisztecskét, vagy a káposztalegyet űzi el. Virágai pedig a fátyolkát és a zengőlegyet csalogatja magához, amelyek viszont a levéltetvek ellenségei.

Könnyen szaporítható, a magvetés ideje március. A kikelt palántákat májusban ültessük ki a többi növény mellé – de kedvező feltételek esetén elszórja a magját, amelyek maguktól kelnek ki a következő tavasszal. Bőséges virágait már májustól egészen az őszi fagyokig hozza.

büdöske

A büdöske kártevői, betegségei

Nem fogékony a betegségekre, a szürkepenész, és néhány kártevő például takácsatkák, meztelencsigák, csigák károsíthatják.