július 25, 2024
Citromfű

A házi fűszerkert számos előnnyel jár, egyik fontos előny, hogy mindig folyamatosan rendelkezésre állnak a friss fűszerek, másrészt a legtöbb fűszernövény illatát a szúnyogok sem kedvelik. Manapság igen divatos gyógynövénytermesztés, azonban a növényi betegségek kapcsán kevés figyelmet kapnak a gyógynövényeket érintő betegségek, amelyekkel sajnos mindenhol találkozhatunk.

A citromfű jellemző tulajdonságai

A citromfű és a lestyán olyan kedvelt növények, amelyek szinte minden kiskertben megtalálhatóak, és egyaránt használja a gasztronómia és a népi orvoslás is. A citromfű (Melissa officinalis) az egyik legnépszerűbb évelő gyógy- és fűszernövény. Mediterrán származású, így kedveli a fényt és a meleget. Magassága akár az egy métert is elérheti, a bokor átmérője 50-60 cm is lehet. Fagyérzékeny, az aromája a citromra emlékeztető. A szára enyhén szőrös, világoszöld színű levelei szív alakúak, csipkézettek. A levelek magas citromos aromájú illóolaj tartalommal rendelkeznek (például citronellállal, citrállal).  Kalászokban álló apró fehér virágokkal rendelkezik. A magjai miatt gyorsan elterjed a kertben, ez megakadályozható úgy, ha az elején a virágokat eltávolítjuk.

Citromfű nevelése kertben, és beltérben cserépben

Ültetőközeg

A citromfű az üde, tápanyagban gazdag talajt kedveli, de a homokos területeken is megél.

Vízigénye

Vízigénye közepesnek mondható, megfelelő öntözéssel erőteljes növekedésű kiterjedt, széles bokrot fejleszt. Az aszályosabb időszakokat is tűri, azonban a pangó víztől a gyökerei elrohadhatnak.

Gondozása

A citromfű gondozása során a gyomtalanításra kell figyelmet fordítani. Ha a 10-12 cm-es magasságot elérte, a jobb bokrosodás érdekében ajánlott 3-4 ujjnyira visszavágni.

Szaporítása

Szaporítható magról, valamint tőosztással, de kész palántáról is ültethető. A kiültetésre ideális az április. A bokroknak elegendő hely szükséges a terjeszkedéshez, ezért 60 x 40 cm-es sor- és tőtávolság ajánlott.

A beltérben cserépben is nevelhető, lehetőleg világos ablakba, hűvösebb helyre telepítsük, 40 x 40 cm-es cserépbe ültessük, és mérsékelten öntözzük.

Citromfű gondozása

Betegségei és kártevői

Manapság igen nagy divatja van a gyógynövénytermesztésnek, ennek ellenére kevés figyelmet kapnak az őket érintő betegségek, és a legtöbb hobbikertésznek a növénybetegségek kapcsán elsősorban a zöldség- és növénykultúrák betegségei jutnak az eszébe. Az elmúlt években tapasztalható erősebb megbetegedés miatt indokolt lehet a kémiai védekezés gombaölő szerekkel, például réz-oxid tartalmú készítményekkel.

Szeptóriás levélfoltosság

A citromfű leggyakoribb betegsége a szeptóriás levélfoltosság, a kórokozójával szinte bárhol az országban találkozhatunk. Az illóolaj-tartalomra van kedvezőtlen hatással, a levélen lévő mirigyszőröket károsítja. A betegséget a Septoria melissae konídiumos gomba okozza, a kórokozó a lehullott leveleken áttel és a tavaszi kihajtást követő pár hétben alakulhat ki a fertőzés.

 Jellegzetes tünete a levélerek által határolt sötétbarnás vagy feketés foltok. A leveleken megjelenő foltok szegélye akár lilás árnyalatot is felvehet. A barnás foltok révén csökken a használati értéke, és megfelelő védekezés hiányában a növény a leveleit is lehullathatja. A beteg levelek minél korábbi eltávolításával a súlyosabb fertőzés megelőzhető, illetve mérsékelhető. A tövek aljáról folyamatosan távolítsuk el a lehullott levél és szármaradványokat.

Kártevők közül a földibolhák, a levéltetvek és a talajlakó pajorok ellen kell védekezni.

Citromfű betegségei

A citromfű egyéb felhasználása

Szúnyogűző fűszerek a kertben és a teraszon

A tapasztalatok szerint bazsalikom, a menta az oregánó, a babér, a rozmaring és a citromfű illatát a szúnyogok kifejezetten utálják, míg más internetes portálok a levendula és a citronella, az eukaliptusz és a citromfű olajokat ajánlják a szúnyogok távol tartására, így a drága technológia módszerek helyett természetes módszereket alkalmazni.

Citromfű, mint fűszer

A citromfű friss levele jól illik szárnyasokhoz, gombás és halételekhez, de használhatjuk salátákhoz és mártásokhoz egyaránt. Kedvelt üdítőitalokban – például jégkockába fagyasztva-, desszertek és gyümölcssaláták ízesítésére. A szárított levelekkel halak, szárnyasok, és saláták fűszerezhetők. Ízesítéshez díszítéshez a legfiatalabb hajtásvégeket, és leveleket használjuk fel.

A citromfű alkalmazása

A leveleit és hajtásait nyugtató hatású teakeverék alapanyagaként, és különböző gyomorbántalmak esetén használják.

Teakészítésre

Teáját fejfájás, alvászavarok és álmatlanság ellen is használják. Enyhíti az ideges állapotot, és depressziós tünetek, valamint gyomorfájás, gyomorrontás és puffadásos panaszok esetén ajánlott a teáját fogyasztani. 3 evőkanálnyi levelet helyezzünk 1 csésze forró vízbe, 10 percig hagyjuk állni, majd a szűrjük le. Négy-hat héten keresztül naponta háromszor egy-egy csészével fogyasszunk az így készült forrázatból.

Illóolajként

Feszültség oldásra alkalmas olajkeveréket készíthetünk a bőrfelületbe történő masszírozással. A citromfű illóolajat olívaolajhoz adagoljuk – 5 csepp illóolajat adjunk 1 teáskanálnyi olívaolajhoz.