május 21, 2024

Csipkebogyó, kamilla: Gyógynövények, amelyeket a babák is fogyaszthatnak

kamilla

A gyógynövények szerepe egyre nagyobb napjainkban és a tudományos kutatások szerint például a csipkebogyóból és a kamillából készült teát a babák is gond nélkül fogyaszthatják. A szülők jelentős része egymással ellentmondó információkat szerez azzal kapcsolatosan, hogy a kisgyermek melyik fajta gyógynövény fogyaszthatja biztonsággal, ezért jó tudni, hogy ezeknek még tartós fogyasztás esetén sincs mellékhatása.

Legnépszerűbb hazai gyógynövények

Egy közelmúltban végezett ismételt kérdőíves felmérés szerint a hazai fogyasztók körében a kamilla, a citromfű és a borsosmenta a legnépszerűbb, és az első tíz helyezett között további olyan közismert, és régóta alkalmazott gyógynövények szerepelnek, mint a csalán, kakukkfű, hársfa, cickafark, körömvirág, levendula. Meglepő talán, de a csipkebogyó a felmérés szerint – a jótékony hatásai ellenére – nem található meg a listán az első tíz között.

A szülők jelentős része egymással ellentmondó információkat szerez azzal kapcsolatosan, hogy a kisgyermek melyik fajta gyógynövény fogyaszthatja biztonsággal- illetve az egyes teákat hány éves kortól, és milyen formában alkalmazzák.

kamilla

Az ajánlott napi folyadékmennyiség gyerekkorban

Míg a felnőttek esetében – nőknél napi 1-2 l, a férfiaknál napi 2-3 l folyadékfogyasztás az ideális, a gyerekeknél az ajánlott mennyiségnél a testsúlyt, és az életkort is figyelembe kell venni.

  • 3-4 éves korban: 60-80 ml/testsúly kg;
  • 5-11 éves korban: 85 ml/testsúly kg;
  • 15 éves kor felett: 38-42 ml/testsúly kg;

Tehát egy 3 éves, 12 kg-os gyerek minimális folyadékigénye naponta 720-960 ml. A megfelelő mennyiség bevitelét olyan tényezők is nehezítik, hogy a szülők nem figyelnek eléggé a szomjúság tüneteire, illetve összetévesztik a gyerek éhségével. Ugyanakkor a tiszta víz unalmas számukra (hiszen íztelen és szagtalan), szomjoltásra szívesebben választanak cukros üdítőket, szörpöket, gyümölcsleveket, sajnos az utóbbi is rengeteg felesleges cukrot tartalmazhat.

Miért előnyös a gyógynövénytea fogyasztása a gyermekeknek?

A gyógynövényteák jó alternatívát nyújthatnak, egyedi ízzel, és számtalan gyógyhatással rendelkeznek. Jó tudni, hogy korlátlanul ezek sem fogyaszthatók, és sok esetben a bennük lévő hatóanyag miatt sok esetben 14 napon túl nem ajánlott a használatuk. Az ESCOP és az EU-s monográfiák kifejezetten babák számára a csipkebogyó és a kamilla felhasználást javasolja, és még tartós fogyasztásuk sem jár mellékhatással.

A gyógytea elkészítése

A csipkebogyón kívül a teák elkészítésének módja szinte minden termék esetében megegyezik: filteres teánál 1 filtert leforrázunk 250 ml vízzel, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. A csipkebogyó C-vitamin tartalma hőérzékeny, ezért az áztatása ajánlott szobahőmérsékletű vízben. Fogyasztás előtt langyosítható.

Kamilla (orvosi székfű)

A kamilla (Matricaria recutita R.) népszerűsége töretlen a hazai felhasználók körében, Magyarországon vadon is előfordul. Az EU-s monográfia a következő mennyiségben javasolja:

  • 6 hónapos kortól: 0,5-1 g/nap
  • 2-6 éves korban: 1-1,5 g/nap
  • 6-12 éves korban: 1,5-3 g/nap mennyiségben javasolja teakénti fogyasztását.

Illata és íze miatt a gyerekek is kedvelik. A virágzata illóolajokat és flavonoidokat tartalmaz. Külsőleg és belsőleg is használható, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatással rendelkezik.

Csipkebogyó

A csipkebogyó a hazánkban is előforduló vadrózsa (Rosa canina) áltermése (Rosae pseudo-fructus). Jelentős a C-vitamin, a karotionid tartalma, és ezenkívül szerves savakat, pektint tartalmaz. Az ESCOP monográfia (fitoterápiával foglalkozó európai tudományos szervezet) nem tesz külön ajánlást külön korcsoportok szerint, így napi 2-5 g mennyiség korosztálytól függetlenül fogyasztható. Érdekesség, hogy a citromfű alkalmazását – klinikai adatok hiányában – 12 éves kor alatt egyik monográfia sem javasolja, és a hársfa virágzatát is csak 4 éves kortól ajánlja.

csipkebogyó

Édeskömény

Érdemes kiemelni, hogy a régóta görcsoldóként szélhajtóként előszeretettel használt édeskömény szárított termését az ESCOP monográfia 0-1 éves korban napi 1-2 g-os mennyiségben ajánlja, az EU-s hivatalos álláspont jóval szigorúbb: 4 éves kor felett ajánlja esetleges hasi görcsök miatt. Így a felhasználás előtt érdemes a házi gyermekorvossal konzultálni.

Bolti gyermektea készítmények

A boltok polcain ma már számtalan teakeverék található, azonban érdemes a bennük lévő gyógynövényfajokat egyenként is tanulmányozni. Hazánkban a következő gyógynövény-összetevők a leggyakoribbak: kamillavirágzat, csipkebogyótermés, édesköménytermés, mentalevél, hársvirágzat, bodzavirág, és –bogyó, citromfű. Habár a dobozokon feltüntetett ajánlás szerint sok esetben akár 6 hónapos kortól adható, érdemes utána nézni, hogy az ajánlással kapcsolatosan a hivatalos szakma hogyan vélekedik. Sok növényfaj esetében érdemes körültekintően eljárni, és csak bizonyos életkortól, korlátozott ideig, valamint adott terápiás célból alkalmazzuk.

(Forrás: Kertihirmondó.hu)