június 20, 2024

Citrusfélék ültetése

citromfa

A cirtusfélék népszerűségének oka, hogy edényes növényként tarthatók, és a mediterrán vidékek hangulatát csempészik be a kertünkbe, vagy a teraszunkra. A sikeres tartásukhoz azonban pár szabállyal nem árt tisztában lenni. Például nem mindegy hová helyezzük, mivel a tűző napot sem viselik. Öntözéshez legjobb a környezetével megegyező hőmérsékletű esővíz, és a tápoldatozására is gondot kell fordítani. Nem szobanövények, így a száraz fűtött szoba nem alkalmas a teleltetésükre.

Citrusfélék jellemző tulajdonságai

A citrusfélék közül nálunk a citrom, a lime (zöldcitrom) a mandarin, a grapefruit és a narancs a legismertebb, és gyakran fogyasztott gyümölcs. Mediterrán eredetű, fagyérzékeny növények, teleltetést igényelnek, ezért konténeres növényekként tartjuk. Hazai körülmények között (védett helyen) csak a lombhullató tövisescitrom más néven vadcitrom képes áttelelni.

citromfa virága

Fénylő bőrnemű leveleik, illatos hófehér virágaik magas díszítőértékkel rendelkeznek, és ideális feltételek esetén a magunk nevelte növényről zamatos gyümölcsök is szedhetők.  A citrusfélék nem szobanövények, lakásban tartani egyedül a klementint és a kalamondint lehet fényes hűvös helyen.

Kedvelt citrusfélék

Citromfa (Citrus x limon): Közönséges citrom, európai citrom, a mediterrán vidékeken hat méteres magasságot is elérhet. Fehér virágokat hoz, déli fekvésű napos meleg helyen nagy dézsában tartható akár teraszon, vagy kertben. A fajtától függően a gyümölcs héja lehet vékony, vagy vastag.

Vadcitrom (Poncirus Trifoliata): Más néven télálló citrom akár kertbe is ültethető. A kezdeti lassú növekedés után 2-3 méteres bokorfává fejlődik. Fényes zöld színű leveleit megdörzsölve jellegzetes citromillatot érezhetünk. Az egyéves hajtásain április végén, vagy május elején hozza az illatos fehér virágokat. A sárga termések 5 cm átmérőjűek, ízűk keserű, rengeteg magot tartalmaznak, és az őszi lombhullásig fenn maradnak a tövises ágakon. Meleg, napos helyre ültessük, az első évben ajánlott a tövét takarással védeni. A nyári hőségben fokozottan kell öntözni.

Klementin (Citrus x clementina) a mandarinok egy csoportjába tartozik, a narancs és a mandarin hibridje, általában dísznövényként tartják. A termések aprók, lapított gömb alakúak, a héjuk vékony. Habár a gyümölcs édes, kevésbé ízletes, sok magot tartalmaz. A klementinek nem csak melegigényes, hanem tápanyag igényes növények is egyben. Napfényes világos helyen beltérben is tartható.

 Kalamondin (Citrus microcarpa), más néven törpe narancs idővel mutatós bokorrá, vagy fácskává fejlődik, fiatal korában is virágzik és terem. Napfényes világos helyen beltérben is tartható.

citromfa ültetése

Citrusok ültetése

Érdemes megbízható helyről vásárolni, ahol a fajtával kapcsolatban megfelelő szaktanácsot is kaphatunk. A beszerzésre a tavasz vége a legideálisabb, cserépnek pedig vastag falú agyagedényt vásároljunk. Átültetni nem szükséges, ezzel várjuk meg az első tavaszt. Addig is tűző naptól védett huzatmentes helyen szoktassuk a terület adottságaihoz, és lehetőleg déli fekvésű, gyorsan melegedő helyet válasszunk.

Ültetőközeg

Tápoldatozni már kihajtáskor kell, ideális számára a citrusfélék számára összeállított nitrogénben dús tápoldat. Ha az ültetőföldjébe tartós műtrágyát dolgozunk, akkor csak rövidebb ideig- a virágzástól a termésérésig kell plusz tápoldatot adagolni.

Megfelelő hely

A citrusok számára napfényes világos helyet válasszunk, ahol jól átjár a levegő, fülledt teraszokon és erkélyeken sem érzik jól magukat, ugyanakkor a tűző napot sem viselik.

A citrusok víz és tápanyagigénye a nyári hónapokban

A citrusok nyáron a melegben, főként a virágzás és termésnevelés idején sok vizet igényelnek, ezért bőségesen locsoljuk. Legjobb a levegővel azonos hőmérsékletű esővíz. A pangó vizet nem kedvelik, ezért állítsuk a cserepet lábakra, hogy az öntözővíz elfolyjon. Káliumban gazdag virágzó növények számára összeállított tápoldattal locsoljuk meg hetente. A termésneveléshez rovarbeporzás szükséges. A fiatal növények (megfelelő gondozás esetén) a termőegyensúlyukat önmaguk beállítják, ezért nem kell termésritkítást végezni. Csapadékos hűvös nyáron inkább helyezzük az edényt tető alá. A pajzstetvek előszeretettel támadják meg, ez ellen szappanos vizes lemosással védekezzünk.

citrusok

Citrusfélék teleltetésével kapcsolatos tudnivalók

Amikor az éjszakai hőmérséklet 10 Celsius foknál alacsonyabb, szükséges a teleltetés fokozatos megkezdése. Sajnos a száraz levegőjű, fűtött szoba nem ideális, és nem kap elegendő fényt sem. A száraz levegő és a túlöntözés hatására a levelek először kanalasodnak, majd lehullanak, és csak nagyon lassan tér magához tavasszal. Télire 5-10 fokos, fényes helyen tartsuk, legideálisabb a körben üvegablakos zárt veranda. Ennek hiányában télen hűvös helyen szinte öntözés mentesen tároljuk, tápoldattal ne, havonta maximum 1 dl vízzel locsoljuk meg. Várhatóan veszít a leveléből, de jó eséllyel tavasszal rendbe jön.

Citrusfélék átültetése

Célszerű a növényt citrusfélék számára összeállított virágföldbe ültetni az első tavaszt követően. Az idősebb példányok is tavasszal – szükség esetén – egy mérettel nagyobb cserépbe átültethetők. Ültetőföldnek vagy citrusföldet, vagy komposzt-agyag-tőzeg-homok keverékébe (2:1:1:1 arányban) ültessük. Pár hétig csak tiszta vizet kapjon. A nagyobb nehezebben mozdítható példányoknál célszerű talajcserét végezni, a felső 5-6 cm-es réteget frissítsük fel.

A citrusfélék metszése

A citrusok alapvetően nem igényelnek metszést, csak a télen elhalt vesszővégeket kell eltávolítani, illetve a szép bokorforma miatt lehet alakítani.