április 23, 2024

Egynyári növények ültetése

Egynyári növények ültetése

Az egynyári növényekkel évről évre változatossá tehetjük a kertet, jó választás, ha színekkel, illatokkal akarjuk feldobni a területet. Igaz, csak rövid ideig vendégeskednek nálunk, de viszonylag kis anyagi ráfordítással színpompát és pazar virágágyformákat hozhatunk létre.

Egynyári növények fajtái

A megfelelően kiválasztott egynyári növényekkel változatosan díszíthető a terasz és a kert, számtalan színű és méretű növény vásárolható akár tűző nappal érintett helyekről vagy árnyékos, félárnyékos helyekről. A kiválasztást befolyásolja például az öntözési lehetőségünk, hiszen ha vízigényes növényt választunk, azokról az aszályos nyarakon és nyaralás idején is megfelelően kell gondoskodni.

A nyári fényviszonyok meghatározása legalább ilyen fontos, a kert tervezésénél a falak és a fák árnyékát is érdemes előzetesen megbecsülni. Az egynyári növények között vannak fagytűrő egynyáriak, és fagyérzékeny egynyári növények.

Fagytűrő egynyáriak ültetése

A megszokott közismert fajtákon kívül fagytűrő egynyári például a búzavirág, a sárgaviola, egynyári szarkaláb, tatárka, kaliforniai mák, kerti körömvirág. Az életciklusuk jellemzően egy tenyészidőszak, amelynek végére a növény teljesen kimerül.

A tavasszal vetett magok gyorsan kikelnek és növekednek, és nyáron az őszi hónapok végéig folyamatosan sok virágot hoznak. Őszre a magvaik beérnek, és a sok elszóródott mag a kert bármely részén kikelhet a következő évben. A kert talajába magról vethetők, nem szükséges palántákat ültetni. Állandó helyrevetéskor a talajt elő kell készíteni, gyommentesíteni.

egynyári növények

Ültethetünk előre csomagolt magkeveréket, a csomagolásukon megtalálható a javasolt terület mérete – ilyenkor érdemes ügyelni a fajták szín és forma kontrasztjára, és a méret különbségekre. Szétszórás után ne túl mélyen dolgozzuk be a talajba, és öntözzük be óvatosan. Ügyeljünk arra, hogy a vízzel ne mossuk ki a magokat a földből. Ha már 6-8 cm-esek a növények a satnyábbaktól megritkíthatjuk, és csak az erősebb töveket hagyjuk meg.

Fagyérzékeny egynyáriak ültetése

A fagytűrő és fagyérzékeny növények között az a különbség, hogy az utóbbi magjait nem lehet közvetlenül a talajba ültetni, fűtött melegházakban nevelik őket. Ezek azok a növények, amelyeket virágos palánta állapotban ültetünk el tavasszal. Például a pillangóvirág, papucsvirág, bársonyvirág, petúnia, fukszia, begóniák, verbénák. Telepíthetők dézsába, erkélyládába, kaspóba, függőkosárba, és ágyásba egyaránt. Ezek a növények is nagyon gyorsan fejlődnek, sok virágot hoznak, fontos gondoskodni a megfelelő víz és tápanyagmennyiségről.

Egynyári növények igényei

Ültetőközegnek jó minőségű virágföldet válasszunk, keverhetjük komposzttal, tőzeggel és kis mennyiségű komposztált marhatrágyát is adhatunk hozzá. Fontos tudni, hogy ne akkor öntözzünk, amikor már fonnyadt a növény, hanem rendszeresen és kiegyenlítetten kell locsolni, lehetőleg kora reggel, vagy napnyugta után. A pangó vizet általában nem kedvelik, a tövük könnyen berothad. Rendszeres tápoldatozást igényelnek a beültetést követő két héttől, és célszerű 2-3 hetente ismételni.

Egynyári növények fajtái

Tippek egynyári palánták kiválasztásához, ültetéséhez

Amikor palántát választunk, ne csak azt vizsgáljuk meg, hogy adott pillanatban éppen mennyi virág virágzik, az is legalább olyan fontos, hogy a palánta töve erős legyen, látszódjanak rajta a bimbók, és ne legyen túlnyúlt. Az összetöredezett, fonnyadt, és összeaszott palántákat nem érdemes megvásárolni még akkor sem, ha rendkívül akciósan kínálják.

Melegházban nevelt palánták szoktatása

Ha a palántákat a vásárlást megelőzően melegházban tartották, akkor nagyjából egy hétig célszerű a növényeket hozzászoktatni a kinti klímához: éjszakára vigyük fedett helyre, napközben pedig helyezzük ki a kertbe, teraszra. Kiültetés előtti este célszerű belocsolni és tápoldatozni.

Kell-e, új föld a nagy dézsába?

Nagyon népszerűek nagy dézsák, kaspók, és gyakori kérdés, hogy beültetéskor kell-e új földet tenni, illetve szükséges-e teljes mélységben felfrissíteni. Csak a növény gyökérzónájával egyező mélységben kell a földet minden évben kicserélni. Az a mélység azonban növényeként változó, attól függ, hogy az előző évben milyen növénnyel ültettük be. Ennél mélyebben felesleges a földet lecserélni, mivel ez alá a növények gyökere nem nyúlik le, így a tápanyagot sem használja fel.

Miért célszerű az ágyást papíron megtervezni?

Igaz időigényes, de mindenképp érdemes az ágyást nem csak fejben, hanem papíron megtervezni. Nagyobb kertekben különösen jó előre tervezni, például, hogy mit hova, és milyen színű virágokat ültetünk. Fontos előre felmérni, hogy az ágyást honnan látjuk: csak egy oldalról akkor, ha a kerítés mellé kerülnek, vagy körbe tudjuk-e járni. Az egynyáriakra is igaz, hogy különböző magasságúak: ha az alacsonyabb a magas mögé kerül, akkor azt eltakarjuk, így szépsége nem érvényesül.

Kör alakú, vagy körbe járható szabálytalan ágyás betelepítése

Célszerű kívülről befelé a külső szélétől alacsony, befelé egyre magasabb növényeket ültetni, középtájra pedig egy-két-három hangsúlyosabb, magasabb növényt rakni.

Ágyás kialakítása kerítés mellett

Ebben az esetben magunk felé ültessük az alacsonyabbakat, a magasabbak pedig a kerítés mellé kerüljenek.