július 25, 2024

Liliomfa vagy tulipánfa: mi a különbség?

tulipánfa Liriodendron tulipifera

A liliomfa vagy más néven magnólia az egyik legszebb és legnagyobb virágú díszcserje, vagy díszfa. A virágok színe változatos, a fehértől a krémsárgán át rózsaszín és pinkes árnyalatokig fordul elő. A lobhullató fajok a savanyú talajt kedvelik, meszes talajon a növény idővel elpusztul. Mielőtt vásárlásra, ültetésre szánnánk rá magunkat érdemes megnézni, hogy a lakóhelyünk környékén látunk-e idősebb szép fákat, ez jelzi, hogy érdemes-e a kertünkbe telepíteni.

Liliomfa és a tulipánfa ugyanazt jelenti?

A hétköznapi nyelvben gyakran előfordul, hogy két nevet egymás szinonimájaként használnak, például a liliomfa – tulipánfa esetében is hasonlóról van szó. A két növény abban közös, hogy mindketten a liliomfafélék családjába tartoznak (Magnoliaceaea), de külsejük, és virágformájuk is eltér egymástól. Nálunk főként a magasra növő amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) ismert, amely Észak-Amerikában őshonos, és tulipán formájú leveleket hoz. A liliomfa, vagy más néven magnólia kecses felfelé törő virágai pedig kehely alakúak.

tulipánfa

Népszerű liliomfa fajok fajták

A magnólia fajokból és fajtákból igen széles a választék, számtalan faiskola és áruda forgalmazza. A szélesebb körben kapható ázsiai eredetű lombhullató fajok a Japán liliomfa, és a Loebner- liliomfa tavasszal április-május környékén, az örökzöld fajta pedig nyáron, június-július környékén virágzik.

Örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora): Nálunk megfelelő körülmények esetén (enyhe meleg és napos fekvés, télen védett helyen, rendszeres öntözés és tápanyag-utánpótlás mellett) 10 m magasra nő idős korára. De melegebb klímán 20 méter magasra is nőhet. Az örökzöld liliomfa fajták a meleg napos védettebb kertek üde színfoltjai, az erősebb téli fagyok károsíthatják. Porcelánfehér színű, fűszeres, citrusos illatú virágait nyáron hozza. Fényes levelei egész évben díszítenek. Lúgos kémhatású nagyon kötött, agyagos talajba is ültethető. Az M. grandiflora ’Edith Bogue’ a legtélálóbb fajta, és a M. grandiflora ’Galissonniére’ a legkönnyebben beszerezhető francia fajta, amely az alapfajnál jóval télálóbb.

magnolia

Japán liliomfa (Magnolia kobus): Lombhullató, a legedzettebb fehér virágokkal rendelkezik, idővel 8-10 m magas szabályos fácskává nő. A hazai kertekben azért is népszerű, mivel a semleges kémhatású talajokon is megél talajjavítás nélkül.

Jülan liliomfa (Magnolia denudata): Lombhullató, az alapfaj tavasszal nagy, kehely alakú virágokat hoz, amelyek porcelánfehér színűek. Az M. denudata ’Yellow River’ fajták virágai pedig különleges krémsárga színűek.

Nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangeana): virágai a japán liliomfáénál nagyobbak, halványrózsaszín színűek, idővel 5-6 méteres többtörzses bokorrá fejlődik.

Csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata) kisebb termetű bokor, 2-2,5 m magasra nő, a sokszirmú hófehér színű virágai csillagszerűen nyílnak szét.

Loebner- liliomfa (Magnolia x loebneri): A Magnolia stellata faj hibridje, jóval magasabbra 3-4 m magasra nő meg. A virágok csillagszerűen nyílnak szét, az M. x loebneri ’Leonard Messel’ fajta világos rózsaszín, a M. x loebneri ’ Merril’ fajta pedig fehér színű virágokat hoz.

liliomfa

Magnólia ültetése

A magnóliák a hazai klimatikus viszonyok között is – ha jól érzik magukat – 8-10 méteres fává fejlődhetnek.

Talajigény

A liliomfák rosszul tűrik a szárazságot, megfelelően csak folyamatos öntözés és tápanyag-utánpótlás mellett fejlődnek. A lobhullató fajokat szervesanyagban tápanyagban gazdag jó vízmegtartó képességű földbe ültessük. Fontos, hogy tisztában legyünk a kertünk talajféleségével: a magnólia az alacsony Ph-jú savanyú talajt kedveli. Mivel ezek a fajták és fajok meszes földbe ültetve már első évet is megsínylik: a levelek először elsárgulnak (klorotizálódnak), és néhány éven belül a fa a gally és ágpusztulást követően elpusztul.

Tippek semleges, vagy ahhoz közeli talaj esetén

Semleges kémhatású, vagy ahhoz közeli talaj esetén a kiültetést megelőzően a talaj kémhatását fel kell javítani- egy nagyobb ültetőgödörben savanyú tőzeg bekeverésével.

Tájolása

Fontos, hogy jó rálátás nyíljon a növényre, ezért a ház közelében, vagy a rendszeresen használt kerti ösvény közelébe ültessük. A legideálisabb a szélvédett, napos hely, mivel a tavaszi szelek a nagy virágaiban kárt tehetnek.

Ültetési ideje

A konténeres liliomfák ősszel is ültethetők, de alapvetően a liliomfák ültetésére a kora tavasz az ideális. Mindig megbízható forrásból ép földlabdával rendelkező, vagy konténeres példányt válasszunk. Jó tudni, hogy a magról szaporított alapfajok csak 12-14 évesen hoznak először néhány virágot, de a dugvánnyal vagy oltással szaporított fajták már méteres termetükben is virágoznak.