július 20, 2024

Csemegekukorica ültetése

csemegekukorica

A csemegekukorica ültetésével nem nagyon találkozni a kisebb kertekben, mivel sokan gondolják azt, hogy nagy a helyigénye. Pedig egy négyzetméteren is elfér 5-6 növény, és bármely ágyás szélére telepíthető 1-1 sor kukorica. Termesztése nem bonyolult, folyamatosan vethető tavasz közepétől egészen július közepéig, a tenyészidőszak elején, és az érés idején állandó nedvességre van szüksége.

A csemegekukorica jellemző tulajdonságai

A fűfélék családjába tartozó csemegekukorica zöldségnövénynek minősül a takarmánykukoricával ellentétben. A szemekben magasabb a cukortartalom, és a cukor keményítővé alakulása lassan megy végbe. Hazánkban az egyik legfontosabb növény, jelentőségét igazolja, hogy ez az egyik legnagyobb felületen termesztett zöldségfaj. A vetőmag tasakján szerepel a fajta típusa, a cukortartalom szerint lehet normál vagy szuper édes, amely különösen ajánlható kiskerti termesztésre. A különféle fajták szemszíne is eltérő lehet, általában sárga, sárgás színű, de vannak bicolor színű fajták is. A csemegekukorica váltivarú, egylaki növény (két típusú virág,  hím és nőivarú fejlődik rajta egy növényen). A pollent szolgáltató hímvirág a hajtáscsúcson (címeren), a torzsavirágzat a női ivarú, ezen jelennek meg később a magok, és együttesen alkotják a csövet.

csemegekukorica ültetése

A csemegekukorica ültetése

Talaj-előkészítés és vetés

A csemegekukorica tápanyagigénye meglehetősen nagy, hiszen jelentős zöldtömeget fejleszt a nagyméretű növény. Ezért a vetés előtti évben gondoskodni kell a tápanyag utánpótlásról a talaj- előkészítés során, például kertikomposzt, vagy érett istállótrágya a talajba dolgozásával. A tenyészidőszak alatt N:P:K műtrágya szükséges, 3:2:1 arányban.

Telepítése- vetésforgó

A fő vetési idő április, de mindenképp az utolsó fagyokat követő időszak. Ajánlott megvárni vetés előtt, hogy a napfény kissé átmelegítse a talajt. A kukorica fényigényes növény, teljes megvilágítást igényel. Ezért olyan helyre ültessük, ahol ezek a feltételek rendelkezésre állnak. Egész júliusig folytatható a vetés, a borsó, retek, és a fejes saláta ágyásba is ültetethető, és utónövényként is hasznosítható. Ha elsőként a csemegekukorica kerül az ágyásba, akkor cékla, uborka, vagy fejes saláta követheti.

Köztes termesztés

A köztes termesztés hazánkban is sok helyen alkalmazott kiskerti megoldás, amelynek lényege, hogy a kukoricasorok közé babot, vagy uborkát vetnek. Erre a bab különösen alkalmas, mivel a kukorica nagyon jól tudja hasznosítani a gyökerei által megkötött nitrogént, ugyanakkor a hosszú száraival támasztékául szolgál a babnak, valamint a kritikus páraigényes időszakban párás mikroklímát nyújt a bab virágzásához.

Előcsíráztatás

Gyorsíthatjuk a nagy méretű magokat előcsíráztatással. Ehhez a magoncokat tiszta vízbe áztatjuk. Amikor néhány mm-es csíra kifejlődött, óvatosan belehelyezhető a talajba. A talajt 4 cm-es mélyedésekkel készítsük elő. Takarjuk be földdel, és finoman nyomkodjuk le.

Normál esetben egyszerre 2-3 magot rakjunk a mélyedésekbe, majd csírázás után a felesleges növényeket távolítsuk el. De használhatunk palántát is, amelyek 3-5 leveles időszakukban telepíthetők ki, ajánlott sortávolság kiskertekben 70 cm, a tőtávolság pedig 20-30 cm.

Öntözése

Fontos a rendszeres öntözés, a vetőágyat ne hagyjuk kiszáradni.

csemegekukorica

Ápolási munkák a csemegekukorica körül

A tenyészidőszak elején állandó nedvességre van szükség az egyenletes érés idején. Később különösen címerhányáskor (hímivarú virágok nyílásakor) fontos öntözni és a kukoricamoly kikelő lárvái ellen is védekezni kell. Az öntözésre a csövek növekedésekor is gondot kell fordítani. Kapáljuk rendszeresen, és óvatosan, ügyelve a tőre, és a sekély helyen lévő gyökérzetre. Ezzel javítható a talaj vízgazdálkodása, valamint véd a gyomosodás ellen. A tövek mellett megjelenő fattyúhajtásokat távolítsuk el, mivel az állományt feleslegesen sűrítik, és elszívják a talajban lévő tápanyagot.

A csemegekukorica betakarítása

A csuhé takarásában a szemek több érési fázison mennek keresztül. Magára a szedés idejére a vetőmagos tasakon is található információ, de az érettségről szabad szemmel is tapasztalatot szerezhetünk: a cső felső harmadában is kitelnek a szemek, és a bajszok pedig elkezdenek száradni a csövek végén. Kaparjuk meg a szemet, ha tejszerű nedv jeleni meg, akkor csemegekukoricánk szedésre érett.

csemegekukorica

Hasznos tipp a termesztéshez

Kiskerti termesztésnél mivel a csemegekukorica szélporzású ügyelni kell arra, hogy a közelében (kertben, vagy a szomszéd területen) ne legyen takarmánykukorica, mivel az könnyen átporozhatja. Ezáltal a csemegekukorica elvesztheti a jellegzetes édeskés ízét.