július 17, 2024
rebarbara

A rebarbara manapság nem tartozik a legnépszerűbb kultúrnövények közé, pedig azon kevés ehető fajok egyike, amely a konyhában különlegességként használható. Ugyanakkor nagy méretű levelei díszítő értékkel is rendelkeznek, és mivel a levelek a területre árnyékot vetnek, így gyomosodással sem kell számolni. Fontos tudni, hogy kizárólag a levélnyelek fogyaszthatók, mivel a levéllemezek nagyon magas oxálsav tartalommal rendelkeznek.

A rebarbara jellemző tulajdonságai

A rebarbara (Rheum) évelő növény, Európában a termesztése közel 300 éves múltra tekint vissza. Kínában gyógynövényként volt használatos, majd Európában is megjelent. Magyarországon a kertekben több mint 100 éve fordul elő. A kifejlett növény vastag jellegzetes karógyökere akár másfél méter mélyen is lenyúlhat a talajba. A levelei úgynevezett tőlevélrózsát alkotnak. A növény szabályos alakját az adja, hogy a levelek egy pontból sugárirányba nőnek. A hosszú, nagy méretű levelek  a 30-60 cm hosszú húsos nyélen állnak, amelyet fogyasztásra felhasználunk. A növény szépségét a levélnyelek színe adja: a halványzöldtől a rózsaszínes-pirosas árnyalatig váltakozik, amelyek nyáron sok vizet párologtatnak. Nyár közepén jelenik meg az apró fehér virágokból álló virágzata, és hosszú ideig díszíti a növényt.

rebarbara ültetése

A rebarbara ültetése, szaporítása

A rebarbarát az évelő növényekhez hasonlóan elegendő egyszer telepíteni, a tő azt követően minden évben újra kihajt. Ezért mielőtt az ültetésbe fognánk érdemes alaposan átgondolni hová ültetjük el. Azon ritka zöldségfajok egyike, amely jól tűri a napfényt és részben árnyékos helyeken is jól érzi magát.

Rebarbara ültetése magvetéssel

A kiskereskedelmi forgalomban 1-2 fajta rebarbara mag kapható. A magokból neveljünk palántát, majd ezeket ültessük a végleges helyére. Az ideális  cserépméret 9-12 cm, és a vetést követő kb. 2 hét múlva a talajfelszínen kifejlődnek a csíranövények. Kiültetés előtt a fiatal növényeket szoktassuk hozzá a kinti körülményekhez. Ezzel elősegítjük, hogy az ültetést követően gyorsabban regenerálódjanak. Naponta pár óra időtartamra vigyük ki árnyékba, majd később pár napra hagyjuk is kint, ahol pár órát napfény éri. Az öntözésre mindig figyeljünk, mert a földje könnyen kiszáradhat. Akkor kész a növény az ültetésre, ha már 5-6 levél kifejlődött.

Rebarbara ültetése palántáról

A palánták ültetése előtt a talajba dolgozzunk szerves trágyát, és a későbbiekben évente elegendő lombtrágya kezelést végezni a számára szükséges tápanyagok biztosításához. Mivel egy-egy tőnek nagyjából 1 négyzetméter a tenyészterülete, olyan helyet válasszunk, ahol sem a kerti munkák elvégzésében, sem a közlekedésben nem akadályoz.

A rebarbara szaporítása tőosztással

A kiskertekben jól alkalmazható szaporítási mód a tőosztás, amelynek lényege, hogy egy idősebb, jól kifejlett tövet ásóval (vagy éles késsel) több részbe vágunk, és a tő darabokat külön-külön ültetjük el. Az eljárás nagyon jól használható dísznövények esetében, és a rebarbaránál is beválik. Arra kell figyelni, hogy minden résznek legyen elegendő hajtásrésze és gyökere a túléléshez.

rebarbara gondozása

A rebarbara gondozása

A palánták kiültetése után szükség lehet gyomirtásra, azonban a levelek növekedésével a területre árnyékot vetnek, így a gyomosodással sem kell számolni. Mivel a gyökerek mélyen behatolnak a földbe, napi szinten nem kell öntözni.

Téli védelem

A rebarbara az enyhébb teleket takarás nélkül is könnyen átvészeli, és már 4-5 Celsius fokos átlagos napi hőmérsékletnél el kezd kihajtani. Erősebb fagyok esetén célszerű mulccsal, vagy szalmával vékonyan lefedni.

A rebarbara betakarítása

Az ültetés évében célszerű hagyni a palántákat megerősödni, és csak a második évtől ajánlott betakarítani. Először csak egy-két levelet, és a növény fejlődési ütemétől függően szedjük, illetve növeljük a szedési mennyiséget. Egy rebarbaratő akár 8-10 évig is szedhető idénynövény- megfelelő körülmények esetén. A leveleket április végétől június közepéig szedjük, amikor a levélnyél még szivacsos és puha. Egy gyors, felfelé irányuló mozdulattal távolítsuk el a növényről (vigyázva a fejlődő hajtásokra). Lehetőleg ne használjunk kést, mivel a vágás után maradó rész könnyen rothadhat, és a tövet is megbetegítheti.  Késsel csak a fogyasztásra alkalmatlan levéllemez eltávolításához nyúljunk.

rebarbara felhasználása

A rebarbara felhasználása

A szedés után azonnal fogyaszthatók a levélnyelek, de hűtőszekrényben becsomagolva akár 10 napig is tárolhatjuk. A szedés ideje nagyjából egybeesik a szamócával, és igen gyakran együtt is használják őket: a szamóca édessége jól párosul a rebarbara enyhe savanykás ízével. Kiváló pitékhez, fagylaltnak, levesbe és krémekbe, különösen édesebb gyümölccsel kombinálva.