április 24, 2024

Talajmintavétel előnyei

talajminta rapeseeds uj

A növénytermesztés egyik legfontosabb része a tápanyag-gazdálkodás, főként a nitrát érzékeny területeken érdemes kiemelt figyelmet fordítani a talajmintavételre. Habár a gazdálkodók körében a 3-4 évente történő mintavétel a gyakori, érdemes évente felülvizsgáltatni a hozamnövelés és a műtrágyahasználat csökkentése érdekében.

Az évenkénti talajmintavétel előnyei

Hazánk földterületének jelentős része (70 %-a) nitrát érzékeny, ezért különösen fontos, hogy a gazdálkodók évente pontos eredményeket tudjanak a talaj és a növény igényeinek kielégítése céljából.

A talajmintavétel egyrészt jó módszere a megfelelő tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez, másrészt egy jól megtérülő befektetés is egyben, hiszen elavult adatok birtokában nehéz megfelelő döntést hozni a talaj szükségletével kapcsolatban. Pedig a rendszeres információ birtokában a talaj-tápanyagok összetételéről, növelhetik a termelékenységet és a műtrágya felhasználást is hatékonyabbá tehetik.

A talaj összetételéről pontos kép kapható a kötelező szűkített paraméterek és bővített paraméterek segítségével, így a gazdálkodó számára hogy a különböző területeken csökkenteni kell-e a kibocsátást, illetve növelni szükséges.

A talaj tápanyag értéke nem állandó, ugyanakkor a termékenységének változása nyomon követhető a terméseredmények változásában is. A csökkent terméshozamok kevesebb tápanyagot igényelnek, viszont a megnövekedett hozamok viszont többet. Az évenkénti mintavétel különösen akkor hasznos, ha arról szeretne meggyőződni, hogy a talajban nem lépett-e fel kölcsönhatás, vagy annak kizárására, hogy bizonyos tápanyagok nem korlátozzák-e a termelékenységet.

talajminta tractor uj

Az évenkénti talajmintavétel megfelelő időpontja

Optimális időpontja a kalászosok betakarítását követő időszak, de tavasszal is elvégezhető. Jó tudni, hogy mikor nem lehet elvégezni:

Szerves trágya kijuttatását követő fél éven belül;

Műtrágyázást követő 3 hónapon/90-100 napon belül.

A kötelező talajmintavételt ötévente kell lefolytatni, amelyet a talaj felső 25 cm-es rétegéből vesznek. A mintát akkreditált talajlaboratóriumban kell a gazdálkodóknak szűkített vizsgálat keretében bevizsgáltatni.