május 24, 2024

Cseresznye lekvár

cseresznye lekvár

A cseresznye az egyik legkedveltebb szezonális gyümölcsünk, igaz manapság arany árban mérik. Még kapható a hatalmas fekete szemű cseresznye is, amely fogyasztásra is kitűnő. Érdemes azonban egy pár üveggel lekvárt is készíteni, hiszen a mai modern receptek segítségével a befőzés nem egy ördöngösség, ráadásul nem kell egész nap a lekvárt sem kavargatni.

A nyár egyik örömforrása a folyamatosan érő gyümölcsök és zöldségek kavalkádja. Egyes gyümölcsök nagyon gyorsan leérnek, így érdemes gyorsan megragadni a lehetőséget, és pár üveg befőttel, vagy lekvárral a télre gondolni. Ma már számtalan receptet találhatunk az interneten, videókat nézhetünk a lekvár gyártási folyamatról, amely a kezdők számára hasznos a fortélyok elsajátításához. Míg meggylekvárt és dzsemet igen gyakran készítenek a háziasszonyok, addig cseresznye lekvárt jóval ritkábban. Számtalan segítség akad: vásárolhatunk pektint, cukortakarékos zselírozó anyagokat.

cseresznye lekvár

A pektin magas gyümölcstartalmú lekvár, dzsem készítéshez használható. Azonban házilag is előállíthatjuk egy éretlen alma és citrom segítségével. Vízben főzzük meg a feldarabolt almát héjastól, magostól, majd a főzővizet leöntve pürésítsük az almát, amelyet minden olyan gyümölcsnél használhatunk, amelynek alacsony a pektin tartalma. A cseresznye a közepes kategóriába sorolható, így a lekvár könnyebb sűrűsödéséhez kis mennyiséget ajánlott alkalmazni.

Örök dilemma lekvár készítésnél a tartósítószer kérdés: sokan használnak a hosszabb eltarthatóság miatt tartósítószert, de a dunsztolást – a régi bevált technikát is sokan alkalmazzák.

cseresznye

Házi cseresznye lekvár – Mautner Zsófi receptje alapján

A cseresznye lekvár rengeteg technika létezik, készítése egy csöppet sem bonyolult páregyszerű szabályt kell betartani:

Mindig tökéletes, ép gyümölcsöt használjunk, cseresznye esetében a kimagozott magját tegyük egy gézkendőbe, a főzésig együtt tartjuk a gyümölcssziruppal.

A cukor aránya ízlés szerint változtatható, azonban 2:1 arány a legoptimálisabb, tehát 1 kg magozott cseresznyéhez ½ kg cukrot számítsunk.

A cseresznye a közepes pektin tartalmú kategóriába sorolható, így a lekvár könnyebb sűrűsödéséhez kis mennyiségű pektint ajánlott alkalmazni.

cseresznye lekvár

A kimagozott cseresznyét szórjuk meg a cukorral, 1-2 szelet citromkarikával, és a szirupot hagyjuk állni a maggal 12 órát, vagy egy éjszakát. Főzés előtt szűrjük le a szirupot, a gézkendőt is vegyük ki, és a gyümölcs nélkül forraljuk fel. A bugyogó sziruphoz óvatosan öntsük bele a cseresznyét és főzzük tovább, ezzel a technikával akkor kész a lekvár, ha a maghőmérő, vagy cukorhőmérő 104-105 fokot mutat. A lekvárt merjük az előzetesen sterilizált üvegekbe, amelyet egyszerűen a gépi mosogatás elvégez. Ajánlott a régi bevált módszerhez folyamodni- száraz dunsztba tenni a forró üvegeket. Fedjük le például takaróval, és a teljes kihűlésig dunsztoljuk. A friss lekvár felbontásával legalább fél évet várni.