Ezt a burgonya alapú, juhtúrós ételt minden valószínűség szerint a legtöbb magyar ember kóstolta már, de aki járt Szlovákiában, az egészen biztosan!
Hozzávalók
1 kg burgonya
2 tojás (nem biztos, hogy szükséges lesz)
45-50 dkg liszt
30 dkg juhtúró/túró
20 dkg füstölt szalonna
tejföl
só
Elkészítés
A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félre tesszük.
Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!).
Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk.
Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség.
Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket.
Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, ráöntjük a tejfölt, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót/túrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.
A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 perc).
Népszerű cikkek a rovaton belül
Ha unod a lecsót, inkább grillezd a paprikát!
Méhpempő, az élet elixir
Kókuszzsír, az egészséges főzés alapja
Padlizsánkrém: Egészséges, finom és gyorsan elkészíthető
Cseresznye lekvár
Fehérboros-fokhagymás csirkecomb
Amerikai almás pite
Töltött alma
Buffalo csirke