június 24, 2024
sztrapacska

Ezt a burgonya alapú, juhtúrós ételt minden valószínűség szerint a legtöbb magyar ember kóstolta már, de aki járt Szlovákiában, az egészen biztosan!

Hozzávalók

1 kg burgonya

2 tojás (nem biztos, hogy szükséges lesz)

45-50 dkg liszt

30 dkg juhtúró/túró

20 dkg füstölt szalonna

tejföl

Elkészítés

A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félre tesszük.

Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!).

Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk.

Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség.

Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket.

Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, ráöntjük a tejfölt, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót/túrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.

A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 perc).