július 14, 2024

Cukorsüvegfenyő ültetése

Cukorsüvegfenyő ültetése

A cukorsüvegfenyő igen kedvelt miniatűr örökzöld, különösen tél elején sok helyen árusítják. A kapható fiatal és kisméretű példányok ideális ünnepi dekorációk, ugyanakkor mérete és kedvező ára miatt sokan vásárolják karácsonyfa helyett is. Mivel nem szobanövény, az ünnepek után minél hamarabb célszerű kiültetni.

Cukorsüvegfenyő ültetése

A cukorsüvegfenyő (Picea glauca ’Conica’) közeli rokona a szürke lucfenyőnek. Kültéri növény, a kompakt mérete, és lassú növekedése miatt ideális kis kertekbe, de sokan ültetik dézsába a teraszra is. A fenyőkhöz hasonlóan a párás, hűvös és nedves talajt igényel.

Cukorsüvegfenyő ültetése

Az ültetésével kapcsolatban fontos tudni, hogy a kis gyökérzete miatt a vízigényét nem szabad figyelem kívül hagyni.

 Ültetése

A cukorsüvegfenyőt napos, vagy félárnyékos helyre ültessük. Emellett jó, ha olyan helyre telepítjük, ahol van szélmozgás, viszont tűző nap ne érje.

Cukorsüvegfenyő ültetése

Ültetőközegül nem meszes, tápanyagdús, jó vízellátottságot biztosító talajba ültessük, legideálisabb az örökzöldek és fenyők számára összeállított virágföld.

Öntözése

Ősztől tavaszig – a fagyott talajt kivéve rendszeres öntözést igényel. A nyári meleg időszakban, különösen szárazság idején legalább 3-4 naponta kell öntözni, viszont a pangó vízre érzékeny.

Kártevők és betegségek

A teraszokon, de még a szabadföldbe ültetett példányokon is a meleg száraz időszakban, főleg május, június tájékán jellemző a takácsatkák elszaporodása, amelytől a tűlevelek először sárgulnak, majd fokozatosan elhalnak. Gyenge fertőzés esetén hasznos lehet az erős vízsugárral való öntözés, de súlyos fertőzés esetén atkaölő szerrel ajánlott permetezni. Gyakori probléma a levélbarnulás, rozsdásodás, amelyet általában a vízhiányos és száraz talaj okoz.