június 15, 2024

Paradicsom gondozása, fajtái, betegségei

paradicsom

A paradicsom az egyik legismertebb és kedveltebb zöldségünk, sokan termelnek a házi veteményeskertben, de egyre népszerűbbek a balkonparadicsomok is. Tudni kell, hogy a palánták számára rendkívül fontos a megfelelő hely, de a károkozói és kártevői könnyen elszaporodhatnak.

A házi veteményezés mindenkinek ajánlható, azonban mielőtt a manapság igen népszerű magaságyást telepítéséről döntenénk érdemes átgondolni a lehetőségeket, és olyan növényeket válasszunk, amelyek egyszerűen gondozhatók, és kevés a betegségük, és a kártevőjük.

paradicsom

A paradicsom jellemző tulajdonságai

A paradicsom (Solanum lycopersicum) az egész világon elterjedt, de több mint 7500 különféle fajtája ismert. A Dél-Amerikában őshonos növény kezdetben csak piros színben termett, azonban mára számtalan színű vetőmag kapható. A vetőmagot vásárlók determinált féldeterminált vagy a folyton növő kifejezésekkel találkoznak. Az újdonságok közül igen kedveltek a vékony héjú savmentes fajták, vagy a fekete paradicsom (Kumato) is. Az alakja szempontjából hosszúkás, kerek és gerezdes termést hozó fajták is megtalálhatók, de a méretüket tekintve is nagyok a különbségek: a mini paradicsomok mellett óriásra növő fajták is megtalálhatók. Legkönnyebb palántáról nevelni, 6-8 hét szükséges az előállításához.

A paradicsom fajtái

A vetőmagok csomagoláson determinált féldeterminált vagy a folyton növő kifejezésekkel találkozhatunk.

Determinált paradicsom

Bokorparadicsomként is ismert, törpe növésű és magasabbra növő változatokat egyaránt nevelhetők palánta és vetőmag formában. A determinált paradicsomok fő jellemzője, hogy egy szármagasság után nem nő magasabbra, hanem virágot hoz, és termést érlel. Kedvező mérete miatt akár erkélyen és teraszon dézsákban is nevelhető, viszont jó tudni, hogy szeles helyeken támasztékra van szüksége. A termései egyidőben érnek be. Ismert determinált fajta a Kecskeméti 3 F1, amely júniustól-júliusig szedhető, és a korai érésű paradicsomok közé tartozik.

Féldeterminált paradicsom

Az erőteljes növekedésű fajták átmenetet képeznek a determinált és a folyton érő fajták között. Jellemzőjük, hogy miután letermettek, újra hoznak virágot, és termést, azonban tovább nem növekednek. Megtámasztást igényel. Ismert féldeterminált fajta a Sultan F1.

Folyton növő (indeterminált) paradicsom

A folyton növő paradicsom jellemzője, hogy adott időszakban folyamatosan terem, és akár több méter magasra is nőhet. Előnye, hogy egyszerre csak pár termést érlel, így nem kell rövid idő alatt az összes termést betakarítani. A főhajtás magassága miatt támaszték és kordon szükséges, valamint hetente az erős lombozat miatt kacsolni kell. A növekedés és termések egészen a fagyokig tart. Ismert folyton növő paradicsom a Lugas F1, amely kedvelt konyhakerti növény, vagy a Mini sárga  fürtös koktélparadicsom, amely szeptember végéig folyamatosan terem.

paradicsom

Hasznos tanácsok a fajta kiválasztásához, és a gondozáshoz

Elsőként a kert adottságait kell szem előtt tartani, ugyanakkor attól is függ, hogy szabadföldben, vagy konténeresen neveljük. Általában 2-3 féle fajtát ajánlott termeszteni. A Zömök fajta igen korai törpe paradicsom, a befőzésre alkalmas nagy bogyós Kecskeméti Jubileum, vagy a folyton növő hibridet Lugas F1 fajtát. Így kora nyártól késő őszig friss zöldséggel látjuk el a családot. Balkonra a törpe növekedésű Balkonstar, és a Vilma fajta ajánlható.

A paradicsom hosszúnappalos növény, a fényes helyek a legideálisabbak. Leginkább 20-22 Celsius fokon érzi jól magát, a 32 fok feletti hőmérséklet károsítja, és napégést okozhat. Megfelelő öntözéssel és tápanyag utánpótlással biztosíthatjuk a kedvező feltételeket. Közepes vízigényű, és szerves istállótrágya használata javasolt. A termesztéshez legjobb az 5,6-7,0 pH-értékű humuszos homokos vályogtalajok.

paradicsom

A paradicsom betegségei és kártevői

A paradicsom a károkozói és kártevői könnyen elszaporodhatnak, amely igen csak megnehezíti a védekezést. A kártevők ellen mechanikai –speciális rovarvédő hálóval, és kémiai szerekkel is védekezhetünk. A paradicsomvész, a lisztharmat a főbb betegségforrások, a levéltetvek, a lisztecskék és a poloskák is jelentős károkat okoznak.