július 17, 2024

e-Permetezési napló 2023-tól

szőlő-szőlőpermetezés

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A HNT-nek a szőlőtermelők közösségére vonatkozóan jelentős könnyítéseket és mentességet sikerült elérnie, melyet a Minisztérium és a 6 társszervezet is támogatott.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára is részt vett azon a megbeszélésen, melyre Dr. Nagy István miniszter hívta meg az érdekképviseleti szerveket. Az ügy előzménye, hogy a HNT Elnöksége egyhangúlag támogatta azt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által fogalmazott levelet, melyben az e-Permetezési napló bevezetésének felülvizsgálatát kérték a szakmai szervezetek az Agrárminisztériumtól. Végül a levelet 7 szakmai szervezet elnöke írta alá – adta hírül a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Facebook oldalán.

A konstruktív megbeszélésen a NAK, a MAGOSZ, a GOSZ, a FruitVeb, a HNT, a Gyógynövény Szövetség, illetve a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara kezdeményezésére az alábbi döntés született:

  1. fél évvel később, 2023. január 1-től vezetik be a jogszabályt; A féléves időszakban tesztüzemben működik az e-Permetezési napló, melynek felhasználási tapasztalatai még a végleges bevezetés előtt kiértékelésre kerülnek;
  2. csak a szántóföldi növénytermesztőket érinti majd a kötelezettség;
  3. kizárólag a rovarölő szeres kezeléseket kell 24 órán belül digitálisan bejelenteni;
  4. a 10 hektárnál kisebb területet művelő gazdák mentesülnek a kötelezettség alól.
  5. az egyéb növényvédőszerek kijuttatásáról az eddigi gyakorlat szerint, évente egy alkalommal összesítve is lehet adatot rögzíteni a rendszerben.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elégedett a tárgylások eredményével, hiszen egyértelműen mentesülnek a szőlőtermelők még a rovarölő szerek naprakész vezetése alól is az e-Permetezési naplóban.

A HNT mindvégig azt a szakmai álláspontot képviselte, hogy a szőlő kultúra nem jelent tényleges veszélyt a méhek számára, így az teljes egészében mentesülhet a rovarölő szerek szigorú nyilvántartási kötelezettsége alól.

A HNT főtitkára kiemelte: „Úgy érzem, hogy nemzeti szabályozás tekintetében lényegesen egyszerűbb dolgunk van, mert annak kereteit szakmai érvek mentén lehetett ez esetben is módosítani. Ennek egyik alapja, hogy mindkét oldalon azonos célért dolgozunk: a magyar termelőkért és a magyar fogyasztókért. A nagy kihívások sokkal inkább EU -s szinten várnak ránk. Ez jellemző például a növényvédelmi előírások területén is.

A borágazat esetén hasonlóan égető kérdés a borok címkézésnek EU-s szabályozási tervezetei, melyek egyeztetése során az Agrárminisztérium folyamatosan konzultál a HNT-vel. A Minisztérium és a szakmaközi szervezet e területen is azonos álláspontot képvisel a különböző EU-s fórumokon.”

MTI Fotó: H. Szabó Sándor