május 22, 2024

Füge ültetése

füge ültetése

A füge egyre népszerűbb a hazai kertekben is, az ízletes termése általában a telepítést követő 3-4. évben fejlődik ki, és folyamatosan érik. Jól tűri a szárazságot. Edénybe, ládába is ültethető. Télen ajánlott a fagyveszély miatt takarással védeni.

A füge jellemző tulajdonságai

A füge az egyik legősibb termesztett növények közé tartozik, Kis-Ázsiából származó féltrópusi fa, de manapság egyre több olyan klimatikus adottságú helyen is megtalálható, ahol hosszú és forró nyarak a jellemzőek. Az emberiség több ezer éve fogyasztja, a Biblia elsőként említett növényfaja. A közönséges füge lombhullató fa, vagy cserje, általában 10 m alatti magasra nő. Ideális feltételek esetén akár 10 m magasra is megnőhet. A kérge sima, ezüstszürke. Kiterjedt gyökérzete miatt jól tűri a szárazságot. Zöld levelei nagyok és karéjosak, tejnedves leveleinek szőrös a fonákja. A lombozata a nyári hőségben hűs árnyat biztosít. A fügének ún. serlegvirágzata van, amelyből a termése kifejlődik -általában a telepítést követő 3-4. évben. A termés húsos, sárgásfehér, barnás-lilás színű, lapított vagy hosszúkás alakú.

füge ültetése

A füge porzása

A különböző füge típusoknak más jellemzői és porzási igényei lehetnek. A legtöbb termesztett füge csak a megporzás után érik be, és haza viszonyok között is nevelhetők. Az adriai típus viszont beporzás nélkül is érlel termést. A közönséges füge nem igényel beporzást ahhoz, hogy gyümölcs teremjen rajta, mivel a virágai kizárólag női ivarszerveket tartalmaznak. Az ún. breba, a tavasszal elsőként megjelenő termés, az előző évi hajtásokból fejlődik ki. Hűvösebb területeken gyakran elfagy a korai tavaszi fagyok miatt. Ezeken a területeken, ahol rövidebb a szezon célszerű napos, szélvédett helyre ültetni.

A füge termése

Az érett termés húsos, barnás-lilás színű, és igen ízletes, szinte folyamatosan érik. A tavasszal fejlődésnek induló gyümölcsök nyár közepétől őszig szüretelhetők. Az ősszel megjelenő kis zöld termések tavaszra érnek be.

füge ültetése

Füge ültetése

Az ültetésre tavasz az ideális, az első évben kiültetett csemetét hagyjuk szabadon növekedni. A csupasz gyökerű fákat a talajba vájt ültetőlyukban egy kis dombra kell helyezni. A gyökereket szétágazóan, illetve a lefelé a dombba kell elrendezni. Az ültetési mélységet a törzs színe alapján állapítsuk meg: ahol a törzs színe sötétből világosba megy át a gyökerek irányába. A fákat ennél 5-10 cm-rel mélyebbre ültessük. Legalább 5-6 m távolra ültessük minden más fától és az épülettől. Ha őszi csemetét ültetünk, akkor öntözzük be alaposan és kupacoljuk fel.

A füge ültethető ládába, cserépbe és egyéb tartókba is. Ha növénytartóból ültetjük ki, akkor kiemelés után a gyökér körkörös kinövéseit metszőollóval vágjuk le. Majd az eddigi méretnél legalább 5-10 cm-rel mélyebbre ültessük.

Hasznos tippek a füge ültetéséhez

Hűvösebb területeken, ahol rövidebb a szezon célszerű napos, szélvédett helyre ültetni. Jó megoldás, ha fehér fal mellé ültetjük, így plusz visszavert fényhez és hőhöz jut.

Füge gondozása, metszése

A füge általában talajra nem igényes, még a száraz, sziklás talajon is megnő. Hazai viszonyok között azonban jó termőföldre és trágyázásra van szüksége. Szárazság idején öntözni kell, ellenkező esetben vagy apró terméseket hoz, vagy elrúgja a gyümölcseit.

A facsemete vesszőit a második év tavaszán vágjuk vissza a földfelszínig, és a következő évben az egészséges bokor sok új hajtást nevel. A sűrű ágakat metszéssel kell ritkítani, az elöregedett kopasz ágakat tőből fűrészeljük le. A termővesszőket nem szabad visszametszeni.  Gyakran az egész bokor tövig elfagy, majd tavasszal ismét kihajt, és a tömeges új hajtásokat ritkítsuk, és a bokor formára is nyírható.

Szaporítása

A füge könnyen szaporítható bujtással, minden lehúzott vesszőből gyökeres növény fejlődik. Leginkább a kétéves gyökeres növények erednek meg.

Kártevői betegsége

A közelmúltig nem igazán volt kártevője és kórokozója. A levelét károsíthatja a füge- levélmoly, amely egy Dél- Európából behurcolt faj, a károsításával a fa kondícióját rontja, így csökkentve a fotoszintézisért felelős területet. Nálunk két nemzedéke fejlődik ki, tavasszal, majd ősszel, egyre inkább terjed az egyre enyhébb telek miatt.

A külföldi régióban már megfigyelhető a termés károsítás is, hazánkban még nem jellemző. Védekezni a díszfaként tartott egyedek kezelhetők hernyó elleni szerekkel.