június 17, 2024

Előkert kialakítása

előkert

A nyári hónapok alatt a kerti munkák sok időt igényelnek és gyakran pont a ház előkertjére és a bejárat környékére nem marad idő. Okos tervezéssel, csekély befektetéssel és munkával akár tengerparti, vagy mediterrán hangulatot is teremthetünk.

Miért jó, ha rendezett az előkert?

Sokszor halljuk, hogy az első benyomás mennyit számít, ez a kertre is igaz. A kinézete alapján a kert nagyon sokat elárul a tulajdonosáról. Ezért nem véletlen hogy külföldön az előkertépítő kertészek munkájára is nagy az igény, a tulajdonosok nagy gondot fordítanak, illetve sokat áldoznak arra, hogy kellemes benyomás és látvány fogadja az arra járókat vagy a vendégeket. Valljuk be, számunkra sem szívderítő, egy elhanyagolt előkert látványa, mikor fáradtan haza jövünk. Jó hír, hogy népi segítséggel, tervezéssel könnyen rendbe tehető, és gyorsan valósíthatunk meg egy tetszetős utcafrontot.

Az előkert kialakítása

Egy előkert kialakíthatóságát számos tényező befolyásolhatja. Például járdák, autóbeállók, és olyan tereptárgyak vannak előttük, amelyek az ingatlanba való bejutást szolgálják, de gyakori az is, hogy árnyat adó fák nőnek előtte. Azonban ez nem akadálya annak, hogy rendezett látványt valósítsunk meg, ha bárki az utcáról bepillantana.

előkert

Helyigény

Ahhoz nem szükséges nagy területtel rendelkeznünk, hogy valami szépet, egyedit alakítsunk ki. Ha kicsi a hely, akkor érdemes alacsony növekedésű cserjékben gondolkodni, és évelő növényeket, színes virágokat ültetni, így ezeket könnyű karbantartani évről évre. Választhatunk örökzöldet is, így egész évben, télen is színt viszünk a kertbe. Ha tengerparti hangulatra vágyunk, akkor érdemes mosott kavicsokat leszórni, és néhány jukkával (Yucca filomentosa) feldobni.

Vízmegtartásra és a gyomosodás ellen geotextil

Érdemes beruházni geotextilre, mivel az a növények közé fektetve segíti a vízmegtartást, és jelentősen gátolja a gyomosodást. A geotextilt utána beboríthatjuk akár fenyőkéreggel, kavicsokkal, vagy akár a kettőt kombinálhatjuk. A fenyőkéreg előnye, hogy nagyon mutatós, jó illata van, és egységes képet ad a kertnek. Használatának további előnye, hogy megakadályozza, hogy a rászórt anyagok idővel a földbe süllyedjenek, bemosódjanak.

Ötletek rossz minőségű talaj esetén

Tetszetős előkert még a rossz minőségű, ültetésre alkalmatlan talaj esetén is kialakítható. Borítsuk be textillel, fedjük le a fenyőkéreggel, vagy kaviccsal, és dézsákba ültetett növényeket helyezzünk el. A dézsákba növényfuttató rácsokat is leszúrhatunk, valamint kisebb nem kúszó növényekkel is díszíthetjük. Mediterrán hangulatú előkertet is varázsolhatunk, és nagyobb szikladarabokkal is díszíthetjük, vagy sziklakertet építhetünk az ültetésre alkalmas területen. A különféle méretű, színű és textúrájú kavicsok teljesen átalakíthatják a környezetet. Barátságos hangulatot sugall, és nagyon mutatós lehet egy kihelyezett előkerti pad. Ha pihenésre nem használjuk, akkor néhány cserép színes virággal is feldobhatjuk. Elhelyezhetünk egy madáritatót is, így az általában kihasználatlan területet madárbaráttá is tehetjük.

előkert

Tippek előkertbe

A cserjék közül előkertbe jó választás például az alacsonyabb fajta babérmeggy, és a lenyűgöző színű korallberkenye, vagy a japán dérbabér. Virágzó cserjék közül félárnyékba manapság igen népszerű a hortenzia, napos helyre pedig a rózsa ajánlható.

Félárnyékos kertbe ideális a törpe nebáncsvirág, a napos meleg helyre jó választás a rézvirág, a kakastaréj. Érdemes kora tavasszal virágzó hagymásokat (tulipán, nárcisz) ültetni, valamint gondoljunk az illatos gyógy- és fűszernövényekre is (levendula, kakukkfű, rozmaring), de jó választás az élénksárga színű körömvirág is, amelynek a leveleit, virágait salátaként el is fogyaszthatunk.

Manapság egyre több díszfüvet látunk, a pampafű és az örökzöld kék csenkesz napfényes helyekre való, az örökzöld zabfű inkább félárnyékban érzi jól magát.