július 17, 2024
gránátalma

A gránátalma megfelelő gondozással a hazai kertekben is hosszú életkort érhet meg, bár a hazai klímán nem terem olyan szép, és ízes gyümölcsöket, mint amilyen az üzletekben kaphatók. Két változata létezik, a magasra növő bokros változat, illetve a törpe gránátalma fajta. Júliusban hozza a pompás virágait, amelyek igazi mediterrán hangulatot csempésznek a kertünkbe. A dézsás növényt télen fagymentes helyen tároljuk.

A gránátalma jellemző tulajdonságai

A gránátalma (Punica granatum) a Perzsiában (a mai Irán) őshonos növény, a karavánutak révén került Ázsiába, Afrikába és a Földközi-tenger partvidékére. Levelei sötétzöldek, fényesek és kerekded alakúak. A virágai tölcsért formáznak, színük narancsos-pirosas, és rózsaszínűek, és nyárig pompáznak. Jellegzetes termése sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A héja vastag és kemény, az apró fényes magvak a fehér hártyák között találhatók, amelyet kocsonyás, lédús, édes gyümölcshús vesz körül.

Gránátalma

Gránátalma a kiskertekben

Az eredeti bokros cserje változat akár 3-6 m magasra, és 2-2,5 m szélesre is megnőhet, de metszéssel kisebbre is formázható. Nevelhető több törzsű bokornak, és egytörzsű fának egyaránt. A hazánkban dísznövényként tartott törpe gránátalma akár teraszra is telepíthető, kb. fél-egy méter magasra nő meg, de ennek a fajtának (Punica granatun ’Nana’) nem ehető a termése. A gránátalma egyrészt konténerben előnevelve, másrészt gyökeresen, vagy zsákvászonba csomagolt gyökérlabdával vásárolható meg. A hazai viszonyok között a gránátalma szabadföldi túlélésének az a titka, hogy azt a helyet válasszuk ki, ahol a lehető legtöbb napsütés éri.

Tippek alacsony gránátalma neveléséhez

Ha azt szeretnénk, hogy a gránátalma alacsony maradjon, ahhoz minden télen le kell metszeni a gyökereit és a tetejét.

Gránátalma

A gránátalma környezeti igényei

A gránátalma önporzó növény, amennyiben nagyobb terület áll rendelkezésre, célszerű két, vagy akár több növényt is nevelni, mivel a keresztporzás a terméshozamot növelheti.

Táptalaj

Általában a mediterrán országokban termesztik, legjobban a forró száraz területeken nő. Jó vízelvezetésű talaj a legjobb a számára. Habár jól terem homokos és vályogos talajon, a mélyen agyagos talaj a legideálisabb a számára (optimális pH-érték 5,5-7,5 közötti).

Fényigény

Teljesen napos, déli fekvésű, ugyanakkor szélvédett helyen érzi jól magát.

Vízigénye

A kertbe ültetett növény csak igen minimális öntözést igényel, viszont a dézsás növényt mérsékelten, de rendszeresen öntözzük.

Gránátalma ültetése

A gránátalma ültetése

A gyökeres növény ültetésére a tavasz legeleje, a fagyok elmúlta utáni időszak az ideális, de még mindenképp azelőtt ültessük, mielőtt a téli nyugalmi állapotból felébredne. A konténeres és a zsákvászonba csomagolt gyökérlabdás példányok a forró száraz időszak kivételével bármikor ültethetők.

Az ültetéshez egy, a gyökérzetnél kétszer olyan széles, másfélszer mélyebb ültetőgödörre, valamint általános műtrágyára és magas foszfortartalmú folyékony műtrágyára lesz szükség. A konténeres és gyökérlabdás növényről távolítsuk el a zsákvásznat és a zsineget, és a gyökereit minden irányba teregessük szét.

Az ültetőgödör aljára szórjunk általános műtrágyát, és úgy tegyük bele, hogy a törzsén látható elszíneződés a talajfelszínnel egy szintben legyen. Majd töltsük fel ½ – ½ arányban kiásott föld és érett komposzt (vagy szerves földkeverékkel) keverékkel. Ellenőrizzük, hogy a gyökerek között a talajban nem maradt-e esetleg légbuborék. Majd nedvesítsük meg a talajt, és a visszatemetett gödör körül alakítsunk ki egy sekély öblöt, amely az öntözés során a vizet fogja megtartani. Majd a folyékony műtrágyával alaposan öntözzük be.

Gránátalma nevelése

Edényes gránátalma nevelése

Vannak kifejezetten konténeres nevelésre alkalmas nemesített (törpe és bokorméretű) fajták is. Ültetőedényül 45 cm mély és széles edényt válasszunk, és cserepes növények számára alkalmas virágföldet válasszunk. A talajt tartsuk állandóan nedvesen, de ne vizesen, és magas káliumtartalmú általános műtrágyával kezeljük.

Nagyobb cserépbe csak két év múlva ültessük át, de a meglévő edényben is nevelhető. Ebben az esetben emeljük ki a növényt, és vágjunk le a gyökereiből, majd töltsük fel az edényt friss földdel.

A gránátalma teleltetése

A szabadföldbe ültetett példányokat takarással védjük, a dézsában nevelt növényt pedig télen világos fagymentes helyen tároljuk 1-5 Celsius fokon.