május 24, 2024

Királybegónia gondozása, szaporítása, betegségei

királybegónia

A begónia népes nemzettségébe számos közkedvelt faj tartozik, főként a mindignyíló begónia és a gumós begónia népszerű. A begóniák előnye, hogy rendkívül könnyen gondozhatók, ültethetők balkonra, kertbe egyaránt. Érdemes azonban a szobanövényként tartható nemesített változatokat is megismerni például a különleges leveleikkel is díszítő királybegóniákat.

A királybegónia jellemező tulajdonságai

A királybegónia (Begonia Rex), vagy levélbegónia néven is ismert csoport népes családdal rendelkezik, több mint száz féle hibridje létezik. A legtöbb fajta örökzöld, gyöktörzses évelő növény. A Dél-Amerikában, Ázsiában, és Afrikában őshonos növény főként trópusi és szubtrópusi éghajlaton található meg. Rengeteg változata ismert, a levelek formái, színgazdagsága, összességében a dekoratív megjelenése miatt kedvelt szobanövény.

királybegónia

A ferde állású, szív alakú levelek különböző hosszúságúak, díszítő értékét a változatos színeknek (pirosas bordós, zöldes árnyalatoknak) köszönheti. Némely példány sima levelű, míg egyes fajtáké szőrös, rücskös felszínű. Csoportosan, vagy akár egyesével elhelyezve is igen mutatós díszei a lakásoknak. A királybegóniák virágai azonban a levelekhez képest jóval jelentéktelenebbek. Az apró virágok színe változatos: fehér és a krémszíntől a piroson, rózsaszínen át a sárgáig egyaránt előfordulnak. Tartása nem igényel különlegesebb odafigyelést, habár tudni kell, hogy a túlöntözésre érzékeny, és a levelein se maradjon soha öntözővíz.

királybegónia

A királybegónia gondozása

Fényigénye, elhelyezése

Kedveli a fényt, leginkább a szórt fényt, ezért óvjuk a tűző napfénytől. Ugyanakkor a ha túl árnyékos helyen tartjuk, az a levelei színén is meglátszik. A fűtési szezontól helyezzük kissé távolabbra a fűtőtesttől.

királybegónia

Ültetőközeg

Laza, jó vízáteresztő képességű tőzeges talajba ültessük, legideálisabb számára az A típusú virágföld. Két-három évenként ajánlott átültetni, vagy felszíni talajcserét végezni.

Vízigénye, páraigénye

Közepes vízigényű, inkább a túlöntözésre érzékeny, a két öntözés között hagyhatjuk egy kicsit kiszáradni a földjét. Nyáron 2-3 naponta locsoljuk meg, hetente egyszer tápoldatozzuk is. Ősztől azonban csökkentsük az öntözés mennyiségét, a tápoldatozást tavaszig mellőzzük. Könnyen biztosíthatjuk a páraigényét, ha a cserepet kavicsokkal teli tálcára helyezzük.

királybegónia

A királybegónia szaporítása

Könnyen szaporítható hajtásdugványozással, és levéldugványozással, könnyen gyökeret ereszt akár egy pohár vízbe helyezve. Habár az év bármely időszakában szaporítható, a legideálisabb a hőmérséklet szempontjából a kora nyár, illetve a nyár vége.

királybegónia

Kártevők és betegségek

A királybegónia érzékeny a gombás fertőzésekre, különösen a leveleken maradó víz kedvez a szürkepenésznek. A levéltetvek gyakori kártevői.