április 20, 2024

Flamingóvirág gondozása, ültetése, betegségei

Flamingóvirág

A flamingóvirág igen kedvelt szobanövény hazánkban is, ajándékként is népszerű. A közhiedelemmel ellentétben a könnyen gondozható növények közé tartozik. Piros, fehér és rózsaszín virágai üde színfoltja a lakásoknak különösen a téli hónapok idején. Vigyázat, enyhén mérgező hatású, gyomorbántalmakat és bőrirritációt okozhat, emiatt kisgyerektől és háziállattól ajánlott távol tartani.

A flamingóvirág jellemező tulajdonságai

A flamingóvirág (Anthurium) a kontyvirágfélék családjába tartozik, Dél és Közép-Amerika trópusi erdejeiben őshonos növény. Hibridjei a beltérben megfelelő körülmények esetén könnyen tartható hálás növények, ideális feltételek esetén hosszú élettartamúak. Napjainkban sokan vásárolják levegőtisztító hatása miatt is. A flamingóvirág fő díszítő értéke a viaszos szív alakú virágai, amelyek valójában módosított levelek, és egész évben szakaszosan fejleszti.

Flamingóvirág

Az impozáns megjelenése miatt mutatós dísze lehet a lakásoknak és irodáknak egyaránt. Nagyon jól mutat kaspóban önállóan is, de például a vitorlavirág társaságában is, de előszeretettel alkalmazzák csokrok kötésénél is.

A flamingóvirág gondozása

A flamingóvirág gondozása nem bonyolult, azonban érdemes pár dolgot figyelembe venni.

Megfelelő hely

Gyakori probléma, hogy az egészséges növény nem hoz virágot, ennek oka általában a helytelen gondozásban és az elhelyezésben rejlik. A flamingóvirág kedveli a napos helyeket, azonban az erősen tűző napfényt nem szereti.

Flamingóvirág

Hőmérséklet és páratartalom

A flamingóvirág kedveli a meleget és a magas páratartalmat. Olyan helyre állítsuk, ahol még télen is legalább 18 fokos a hőmérséklet, és elegendő fény éri, a legideálisabb az állandó 20 Celsius fok. Száraz levegőjű helyiségben a környezet rendszeres párásítására lehet szükség, de a virágokat ne érje a permet.

Ültetőközeg

A flamingóvirág – hasonlóan, mint a pompás azálea, vagy a bájos fokföldi ibolya a savanyú talajt kedveli. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű laza talajba ültessük. Legjobb választás a szobanövény virágföld, amely korábbi besorolása szerint A típusú virágföldként ismert.

Flamingóvirág

Vízigény, tápoldat

Az öntözéssel kapcsolatban fontos, hogy lágy vizet használjunk. A folyamatosan nedves földet kedveli, de a pangó vízre érzékeny. Télen kevesebbet öntözzük, de ne hagyjuk a földet kiszáradni. A virágzás elmaradásának egyik oka a tápanyag hiány. Így az aktív növekedés idején – tavasszal és nyáron havonta egyszer tápoldattal is öntözzük meg.

Az elnyílott virágok gondozása

Az elszáradt leveleket és az elnyílott virágokat rendszeresen távolítsuk el.

A flamingóvirág betegségei, kártevői

A meleg és páraigénye miatt gyakori probléma a gombás és bakteriális betegségek megjelenése. A kártevők közül a levéltetvek, takácsatkák és a gyapjastetvek okoznak gyakran problémát.

A flamingóvirág átültetése

Két-három évente ajánlott átültetni, de óvatosan mozgassuk, mivel a gyökerei könnyen megsérülhetnek.