július 24, 2024
liziantusz gondozása

A liziantusz hazánkban egynyári virágként tartott dísznövény, látványos virágai miatt üde színfoltja a kerteknek. Igen kedvelt virágkötészeti alapanyagként, főként menyasszonyi csokrokba, de népszerű cserepes virágként, és vágott virágként is. Gondozásánál főként a fényigényére kell figyelni. Télen a hűvös szobahőmérséklet ideális számára.

A liziantusz jellemzői tulajdonságai

A liziantusz (Eustoma russellianum) számos néven ismert, például lizike, vagy nagyvirágú préritárnics, és lisianthus néven is. Habár a hazai klimatikus viszonyok között egynyári növényként tartják, az eredeti élőhelyén Mexikóban és Észak-Amerika déli területén évelő növény. Számtalan fajtája, és hibridje van, alacsony és közepes termetű egyaránt. Általában könnyen bokrosodik, és 30-40 cm magasra nő meg.

liziantusz gondozása

Virágai is különfélék, a fajtájától függően lehetnek telt rózsára hasonlító, vagy szimpla tölcséres virágok is, amelyek fehérek, rózsaszín és világos lila árnyalatúak, a virágokat a nyár folyamán hozza. A lizike cserepes növényként is kedvelt, általában a virágzási időszakában kínálják, de vázában is hetekig őrzi szépségét.

A liziantusz gondozása

A liziantusz gondozása nem bonyolult, főként a fényigényét kell kielégíteni. Télen az elvirágzott szárakat érdemes levágni, de nem a tövénél, hanem a szár alján, 1-2 levélke fölött vágjuk le. A nehézséget általában az okozza, hogy vírusokra és gombás fertőzésekre is érzékeny.

Fényigénye

Mivel kedveli a fényt, mindenképp olyan helyre telepítsük (cserépbe, balkonra vagy földbe kiültetve) ahol elegendő fény éri.

liziantusz gondozása

Vízigénye

A liziantusz közepes vízigényű, különösen a túlöntözésre érzékeny, de ajánlott a földjét kissé nyirkosan tartani. Amennyiben beltérben tartjuk, akkor a télen csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. A virágzási időszakban tápoldattal is öntözzük meg.

Hőmérséklet igény

A liziantusz leginkább a 20-25 fokot kedveli, télen a nyugalmi időszakában a 12-15 fok ideális a számára.

liziantusz gondozása

Ültetőközeg

Ültetőföldnek laza szerkezetű semleges kémhatású talajt válasszunk.

Betegségek kártevők

 A liziantusz legfontosabb kártevői a tripszek. A nedvesség, a pára és a leveleken az esővíz, öntözővíz kedvez a gombás betegségek kialakulásának.