július 21, 2024

Szilva ápolása, metszése, a szilvafajták betegségei

szilva

A szilva hazánkban a legtöbb helyen megterem, kevés gondozást igényel. Termése jó beltartalmi tulajdonságokkal rendelkezik. Igen kedvelt a Besztercei szilva kellemes íze és széleskörű felhasználhatósága miatt. Kiskertben a ringlók közül az Althann és Zöld fajtákat érdemes telepíteni. A lehullott gyümölcsöt mindig szedjük össze.

Magyarország egész területén jellemző a szilvatermesztés, de a mennyiségben jelentős különbségek vannak. A szilvafa (Prunus domestica) őshazája valószínűsíthetően a Földközi-tenger keleti része, ahonnan viszonylag gyorsan tovább terjedt a többi kontinensre is.

A szilvafélék jellemzői

Hazánkban sokféle szilvafajt termelnek, a Besztercei a legnépszerűbb, mivel termése hamvas, kék és jóízű, széles körben felhasználható. A ringlók közül házikerti körülmények között az Althann és Zöld fajtákat érdemes telepíteni.

szilva

A facsemeték az első termést a 4-5. évtől hozzák, fajtafüggően május szeptember között. A fajtától függően a termések lédúsak, változatos színűek lila, piros, kékes, sárgás-zöldes színűek, és vastag kemény maggal rendelkeznek.

A szilvafák telepítése és környezeti igényei

A faiskolákban főleg mirobalán alanyra oltott facsemeték kaphatók, amelyekből közepes törzsű fákat ajánlott nevelni. Körülbelül hat méter távolságra telepítsük, a szikes, homokos talaj kivételével bárhol megterem. Jó tudni, hogy a népszerű szilvafajták közül sok önmeddő, így pollenadó fajták mellé javasolt telepíteni. Érdemes az ültetést követően megtrágyázni. A szilva kedveli a fényt, és jól tűri a téli fagyokat. A tartós csapadékhiányt a sekély gyökerei miatt kevésbé tűri, ezért a házikertekben ajánlott ilyenkor öntözni.

A szilvafák ápolása, metszése

A legtöbb szilvafajta gyökérsarjakat nevel, ezeket időben el kell távolítani. Lazítsuk fel, bontsuk ki a talajt a sarj környékén, majd tépjük le a gyökérről.

szilva

Évente rendszeresen trágyázzuk meg. A facsemeték az első termést a 4-5. évben hozzák, fontos, hogy a koronát eddig alakítsuk ki. Mivel hajlamos a sűrű korona növesztésre, folyamatosan szükséges ritkító metszést végezni. Távolítsuk el a fölösleges ágrészeket, és alapos sebkezelésre van szükség a metszést követően.

A szilvafajták kártevői és betegségei

A szilvafajták gyakori betegsége a sarka-vírus, amely eredménye, hogy a gyümölcsöket lehullatják, és kipusztulnak, valamint a rozsda, a monília és a vörösfoltosság. A kártevők közül leginkább a szilvamoly, poloskaszagú szilvadarázs, levéltetvek és pajzstetvek okozzák

Védekezés

A szilvafajok esetében mind a kémiai, vegyszeres védekezés mellett a mechanikai védelem is jó eredményeket mutathat fel. Ezért a gazdáknak érdemes figyelmet fordítania koronaritkításra a törzsápolásra, és a lehullott termés összegyűjtésére.