június 20, 2024

Miért hasznos a Kerti hírmondó kiadvány

magazin2 uj

A gazdabolti szezonhoz kapcsolódva érdemes a különböző portálok szakcikkeiben és a kertészeti kiadványokban elmélyedni, egyrészt naprakész információk nyerhetők nem csak az aktuális kerti feladatokról, hanem ráirányítják a figyelmet a jövőbeni tervezés fontosságára. Az sem mellékes, hogy sok praktikus és szemlétes ötletet kaphatunk, amellyel a kertünket, teraszunkat dobhatjuk el.

Az otthoni kertészkedés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, manapság már nem csak tavasszal, de egész évben zöldellő és virágzó környezetet szeretnénk magunk körül. A pozitívum, hogy a különböző portálok a kis erkéllyel rendelkezők számára is hasznos, egyben a hétköznapi életben is kivitelezhető ötletekkel szolgálnak. A Kerti hírmondó egy praktikus, informatív ugyanakkor közérthető kiadvány, amelynek negyedévente megjelenő számai gazdálkodóknak és hobbikertészeknek is hasznos tanáccsal szolgál. A kiadvány megtalálható a mezőgazdasági szakboltokban, gazdaboltokban és a kertészeti árudákban.

magazin uj otlet

Miért hasznos nyitott szemmel tájékozódni?

Manapság információ özön zúdul ránk, amelyek között rendkívül hasznos és kevésbé hasznos információ egyaránt megtalálható. Ugyanakkor nem elég a környezettudatos szemlélet, korszerű, adekvát ismeret is szükséges, hogy megfelelő döntéseket hozhassunk meg a közvetlen környezetünkben. Ahogy a Kerti hírmondó lapszerkesztője is bevezetőjében megfogalmazza: „A hozzáértést nélkülöző környezetvédelem nem több jó szándéknál.”

Éghajlatváltozásból adódó problémák

Manapság a globális felmelegedés problémája nem csak a távoli országoké. Az egyre forróbb, és hosszabb ideig elhúzódó nyári kánikulák, de az aszály és az egyenlőtlen csapadékeloszlás hazánkban is tapasztalható. Az éghajlatváltozás negatív következményei a hazai kertekben és növényeinken is tetten érhetők: egyrészt a fák és cserjék kiszáradhatnak, a legyengülés miatt a kórokozók és kártevők is könnyebben megbetegíthetik.

Megfelelő növények kiválasztása

agyep.2 uj 1

A változást jól szemlélteti a közkedvelt örökzöldek, például a tuja pusztulása. Mivel páraigényes növény hozzá kell szoknunk, hogy az aszályos, ugyanakkor rendkívül alacsony páratartalmú nyarak miatt tartósan nem biztos, hogy megmarad a ház körül. Habár a levegő hőmérsékletét nem tudjuk csökkenteni, megtehetjük, hogy folyamatosan öntözünk és párásítunk, így gátolva a talaj kiszáradását. Olyan növényfajokra váltunk, amelyek jobban alkalmazkodnak a szélsőséges időjárási körülményekhez.

Mulcsozás, talajtakaró növények ültetése

mulcsozás

Nem lehet eleget szólni a mulcsozás és a talajtakaró növények felhasználásának jelentőségéről. A díszkertben ültessünk talajtakaró növényeket, például varjúháj- féléket, borostyánt, vagy őshonos vad kakukkfüvet, amelyek a kert üres, kihasználatlan területén is jól mutatnak. A mulcsozás kiválóan alkalmas ágyásoknál, kerti növényeknél, de cserepes növényeknél is ajánlott. Segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, hasznos a gyomok elleni védekezésben, emellett a kert összhatását is javítja. Használjuk ősztől, majd a fagyok elmúltával tavasszal a téli talajtakarót cseréljük a növekedést serkentő nyári talajtakaróra.

Zöldítés kúszónövényekkel

borostyán

A szakértők szerint ideje rehabilitálni a kúszónövényeket, mint a borostyán és a repkény, mivel összességében inkább a fal várható élettartamát növelhetik meg a telepített zöldek védik a falat a kiadós esőzésektől és jégtől, de az erős UV-sugárzástól is. A telepítés mellett szól, hogy a zöldfelület a levelek folyamatos párolgása révén védik az épület falát az átmelegedés ellen, amely kifejezetten hasznos a panelek esetében.

Forrás: kertihirmondo.hu