július 14, 2024

Nigéria is érdeklődik a magyar vetőmagok iránt

vetőmag

MTI

Együttműködési megállapodást kötött a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Maize Association of Nigeria (Nigériai Kukorica Szövetség); a kezdeményezés célja a kölcsönös információátadáson túl az, hogy hosszabb távon megteremtsék a magyar hibridekre alapozott nigériai vetőmagtermelés lehetőségeit – közölte a vetőmagszövetség.

A közlemény szerint Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hangsúlyozta, hogy Afrika fontos lehetőségeket nyithat meg az ágazat számára. Az elmúlt években több program indult a kontinensen magyar cégek közreműködésével. Hozzátette: Nigéria Afrika mezőgazdaságának egyik motorja, ahol a kukorica alapélelmiszer, így termelése rendkívül fontos a 200 millió lakosú ország számára.

Nigéria az elmúlt ötven évben megtízszerezte kukoricatermelését, ami ma körülbelül 10 millió tonna. A kukorica után a zöldségfélék és a cirok a legjelentősebb termények. A közép-afrikai ország gazdaságának egyik legfontosabb ága a mezőgazdaság, amely a foglalkoztatás mintegy 35 százalékát biztosítja.

A közleményben kitérnek arra, hogy Afrikában évente mintegy 75 millió tonna kukoricát termesztenek, ám a termésátlag csak 2 tonna körül van hektáronként, szemben a magyar 8 tonnával.

Magyarországon évente közel százharmincezer hektár területen több mint ezer vállalkozás és intézmény foglalkozik vetőmagnemesítéssel és -előállítással. Az exportorientált ágazatban évente mintegy 190 milliárd forint értékű vetőmagot állítanak elő, és folyamatosan keresik a változó klímának, stresszhelyzeteknek ellenálló fajtákat. Kutatásfejlesztési területen csaknem 650 szakember tevékenykedik a szektorban.

A Vetőmag Szövetség és a Nigériai Kukorica Szövetség közötti együttműködési megállapodás szerint a felek segítik egymást az ágazattal kapcsolatos információk cseréjében, támogatják a tagok közös kutatási munkáit, informálják egymást az infrastrukturális fejlesztésekről és találkozókat is szerveznek. Emellett segítik magyar és nigériai partnerek együttműködését, hogy kidolgozzák a magyar hibridekre alapozott nigériai vetőmagtermesztéssel kapcsolatos középtávú technológiai, kutatási és oktatási feladatokat.

MTI

Fotó: MTI