július 21, 2024

Leander gondozása, átültetése, teleltetése, szaporítása

leander

A leander az egyik legkedveltebb mediterrán növény, amely a kerteket és balkonokat ékesíti különféle színekben pompázó virágaival. Tavasszal, szeptemberben, valamint októberben átültethető, a metszésével jelentősen ösztönözhető a fejlődése. Tudni kell, hogy minden része mérgező, csak az enyhe fagyokat viseli el, így az átteleltetésről gondoskodni kell.

A leander jellemző tulajdonságai

A leander (Nerium oleander) az egyik legnépszerűbb dézsás növény, Dél-Európa szerte őshonos, de az egész világon előfordul, fás szárú örökzöld cserje, amely akár 2-3 méteres magasságot is elérhet. Hazánkban is gyakori díszítője a kerteknek és teraszoknak, azonban a megfelelő gondozása, különösen a teleltetése jelent problémát a hobbikertészek számára. Érzékeny a fagyra, de a gombás megbetegedésekre, és kártevőkre is. Ideális feltételek mellett könnyen növekszik. A növény hosszúkás sötétzöld levelekkel rendelkezik, a virágai szimpla illetve dupla szirmúak és az ágak csúcsain helyezkednek el. Színei fehértől a sárgáig, a rózsaszíntől a vörösig bármilyen árnyalatban előfordul, a mi időjárási viszonyaink között májustól októberig virágzik.

leander gondozása

A leander igényei és gondozása

A leander esetében különösen fontos a megfelelő hely kiválasztása, nagy a fényigénye, és ebben az esetben hozza dúsan a virágokat. Árnyékos helyen kevésbé erős ágakat hoz, és a virágzás is elmaradhat. Érdemes esőtől és széltől védett helyre telepíteni. Jól tűri a szárazságot, de tavasztól, a hőmérséklet emelkedéssel nő a vízigénye – vegetációs időszakban, teleltetéskor viszont csak minimális öntözésre van szüksége. A nyári időszakban a nagyobb példányokat többször is meglocsolhatjuk, kedveli, ha nedves a gyökere, az öntözéséhez leginkább a levegőhöz hasonló hőmérsékletű víz ajánlható. A dús virágzás érdekében hideg vízzel ne öntözzük. Magas a tápanyag igénye, ezért tavasztól egészen augusztus végéig ajánlott műtrágyázni, (például 15-8 12 NPK műtrágyával vagy Osmocote leander virágtrágyával, amely kifejezetten mediterrán növények, citrusfélék számára tartalmaz megfelelő összetételű tápanyagot). A folyamatos virágzás érdekében a nyáron is ajánlott apróbb metszéseket elvégezni: a beteg hajtásokat és az elnyílt virágait vágjuk le rendszeresen.

leander átültetése

A leander átültetése

A leander átültetésére legideálisabb a kora tavasz, az aktuális időjárás figyelembe vételével, azonban szeptemberben és még október elején is átültethető. Jó minőségű virágföldre és nem sokkal nagyobb cserépre van szükség, a mezőgazdasági üzletekben kifejezetten leander számára ideális virágföld keverék is kapható. A fiatalabb leandereket még évente, azonban az idősebb példányokat csak 5-10 évenként szükséges átültetni, ha már a gyökerek láthatóan beszőtték a földet, egyéb esetekben felszíni talajcserét ajánlott végezni.

leander szaporítása

A leander metszése

A leander metszésére alkalmas a kora tavasz, és az ősz is. Az őszi metszés mellett szól, hogy a marad ideje a növénynek a megerősödésre téli fagyok beállta előtt, viszont ha tavasszal metsszük meg, akkor nem csak a virágzása tolódhat későbbre, de akár egy év ki is maradhat.

Idősebb a leander fiatalítása

Ha az idősebb leander hoz az új hajtásokat, érdemes újító metszés alkalmazni: ágról-ágra, legalább a feléig metsszük vissza egyenként az ágakat. Habár a módszer drasztikusnak tűnik, az eljárással új hajtás növesztésére ösztönözhető még az idősebb leander is.

leander metszése

A leander szaporítása

A leander szaporítható dugványozással, magról neveléssel. A dugványozás az elterjedtebb, mivel könnyen gyökeret ereszt, amelyet félárnyékos helyen tároljunk. Nagyjából egy hónap szükséges az új hajtások és levelek megjelenéséhez. Miután legalább 20 cm-re nőtt a dugvány, vágjuk vissza, de meghagyva 2-3 levélcsomót, hogy szétágazásra serkentsük.

A leander teleltetése

Mivel a leander kevésbé tűri a fagyokat, télire fagymentes világos helyre kell állítani, 2-10 Celsius fok közötti hőmérsékletű, fűtetlen helyiség a legideálisabb. Sokan ilyenkor szembesülnek azzal, hogy nem rendelkeznek a méretes növény számára megfelelő feltételekkel.

leander teleltetése

A leander kitelepítése

A kitelepítés ideje leginkább az aktuális hőmérséklet, és nem a naptár függvénye. Akkor helyezhető ki biztonságosan, amikor a napi hőmérséklet tartósan 15 fok környékén mozog- március vége, vagy április eleje/ közepe – kedvező a kihelyezésre. Azonban az éjszakai fagyokra is ügyelni kell, éjszaka se legyen kevesebb -5 Celsius foknál. Fontos, hogy fokozatosan történjen a kitelepítés, hiszen a fényviszonyokhoz, és a hőmérséklet változáshoz is hozzá kell szoknia. A leander fénykedvelő növény, de a kezdeti szakaszban lehetőleg félárnyékba helyezzük, és védjük árnyékolással, takarással az erős déli napsütéstől.

A leander kártevői

Nemcsak a fagyra érzékeny, de a gombás megbetegedésekre is, de a pajzstetvek, levéltetvek és takácsatkák ellen is védekezni kell.