május 24, 2024

Pozitívan tekintenek a jövőbe a magyar gazdák

agrárstratégia_kutatás trend fejlesztés

A kereslet növekedésében és a várható sikerben bíznak a legtöbben, kiváltképp az értékesítési árak változását látják számukra kedvezőnek a gazdák. A termelési költségek növekedésétől ugyan tartanak, ennek ellenére 22 százalékuk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest. Nem csökkent a gazdák beruházási kedve, 60 százalékuk valósított meg valamilyen fejlesztést a vállalkozásában és még inkább a magyar piac felé fordultak – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.

Rekordszintre emelkedett a Budapest Bank agrárgazdasági indexe, 16 pont lett, ez az elmúlt 6 év legmagasabb értéke, tavalyhoz képest 20 pontos, de 2019-hez képest is 10 pontos emelkedést jelent – közölte a bank az MTI-vel hétfőn.

A részindexek közül a kereslet és a várható siker alakulását mérő index nőtt a leginkább, kiváltképp az értékesítési árak változását látják számukra kedvezőnek a gazdák: 67 százalékuk további áremelkedést vár az idén. Az úgynevezett siker részindex a tavalyi mínusz 23, illetve a 2019-es mínusz 5 után 2021-ben plusz 7 pont lett, a kereslet részindex pedig a 2020-as mínusz 1-ről plusz 22-re emelkedett (a járvány előtti, 2019-es évben ez a mutató plusz 6 ponton állt).

A termelési költségek növekedését a vállalkozások 96 százaléka gondolja komoly kihívásnak, ennek ellenére 22 százalékuk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

A kedvező belföldi értékesítési lehetőségek miatt a gazdák még inkább a magyar piac felé fordultak, 80 százalékuk az országon belül értékesíti termékeit, és 7 százalékkal csökkent a külföldre is termelő vállalkozások száma, igaz még így is 20 százalék felett van az arányuk.

A Budapest Bank összefoglalója szerint a tavalyi év nehézségei ellenére sem csökkent a gazdák beruházási kedve, 60 százalékuk valósított meg valamilyen fejlesztést a vállalkozásában. A likviditásuk megőrzése érdekében kissé csökkent ugyan a befektetett összeg, de még így is átlagosan több mint 90 millió forintot fordítottak korszerűsítésre.

A felmérésben megkérdezettek fele sem csökkentené a kiadásokat a jövőben, 32 százaléka pedig többet költene, mint tavaly. A beruházások kétharmadát saját forrásból és bankhitelből finanszíroznák, emellett több mint duplájára, 15 százalékra nőtt az állami és 8 százalékra az uniós támogatások igénybevétele is. A beruházási szándékokkal kapcsolatos válaszok alapján számított részindex a tavalyi plusz 12 után plusz 19 pontra emelkedett, a mutató a járvány előtti, 2019-es adatot (plusz 16) is meghaladja.

A közleményben kitérnek arra, hogy nagy a precíziós gazdálkodás elfogadottsága, a felmérésben részt vevők 50 százaléka már ma is használ high-tech mezőgazdasági eszközöket és rendszereket, és jelentős részük további fejlesztésekbe is fogna.

A Budapest Bank megbízásából külső kutatócég 2015 óta vizsgálja az agrárszektorban tevékenykedő vállalkozások várakozásait. Az agrárgazdasági index értékét -100 és +100 között állapítják meg, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja. Az országosan reprezentatív kutatás 50 millió forint árbevétel feletti mezőgazdasági vállalkozások megkérdezésével készül, 400-as mintán, a legutolsó felmérést 2021. május 11. és július 8. között az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette.

MTI