április 24, 2024

Új irányba fordult a magyar agrárdiplomácia

mezőgazdaság-támogatás pénz

A magyar agrárdiplomácia stratégiája idén alapjaiban újult meg: a fókusz az agrárkülgazdaság erőteljes fejlesztése lett – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatáinak éves beszámoló értekezletén Bencsik Dávid, a minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az AM közleménye szerint a helyettes államtitkár kiemelte: “az agrárexport dinamizálása alapvető nemzeti érdek. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy növeljük a magyar agrárium és élelmiszeripar kivitelét. Ehhez új és hagyományos piacokra egyaránt szükség van. Hídépítőként ezt az utat járjuk az agrárdiplomácia klasszikus eszközein kívül is”.

“Természetesen továbbra sem fogjuk elhanyagolni a hagyományos diplomáciai színtereket, azonban azok másodlagossá válnak: tevékenységünk fókusza a világjárvány miatt kialakult gyökeresen új helyzetben az ország exportképességének fellendítése és a magyar agrárium általános fejlődésének, megújulásának nemzetközi támogatása” – szögezte le Bencsik Dávid.

A külgazdasági gondolkodás, ennek összeegyeztetése a mezőgazdaság legfontosabb érdekeivel és ezek együttes érvényesítése lesz a következő időszak vezérfonala – emelte ki a helyettes államtitkár, aki arról is beszélt, hogy a teljes agrárdiplomáciai struktúrának minden szintjén alkalmazkodnia kell a megváltozott nemzetközi körülményekhez és a koronavírus-járvány közben és után átalakuló új világ kihívásaihoz. “A cselekvő agrárdiplomácia híve vagyok” – tette hozzá Bencsik Dávid.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a kétnapos munkaértekezleten vendégelőadóként felszólalt Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium exportfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium diplomáciai műhelyvezetője, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, valamint a résztvevőket videóüzenetben köszöntötte Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem rektora.

Az Agrárminisztérium irányítása alatt álló szakdiplomata hálózat tagjai a magyar agrár- és környezetügyi szempontból kiemelt magyar nagykövetségek munkáját segítik speciális ágazati ismereteikkel, felelősei a magyar agrár- és élelmiszeripari cégek exporttörekvései elősegítésének is. A legfontosabb európai és EU-n kívüli piacokon a magyar érdekeket képviselő hálózat tagjai jelenleg Washingtonban, Londonban, Párizsban, Berlinben, Rómában, Varsóban, Belgrádban, Bukarestben, Moszkvában, Pekingben és Tokióban látják el az ehhez szükséges feladatokat – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

MTI