június 17, 2024

Őszi teendők a gyümölcsösben

oszi teendok gyumolcsos.2 uj

Minden gyümölcsösnek megvan a maga szezonalitása, és az ehhez kapcsolódó feladatok listája. A csemegeszőlő egy részének, valamint a korai alma betakarítása után következik az egyes csemege és borszőlő, valamint az almabetakarítás. Ősszel gondot jelent a darazsak és a madarak elleni védekezés, valamint a szürkepenész elleni védekezés. De őszi feladat a tarackos gyomok irtása is.

Teendők az almásokban

almaültetvény

A nyári nagy meleg megviseli az almaültetvényeket. A sekély termőrétegű domboldalakon lévő almásoknál a vízhiány miatt figyelni kell a terméstől roskadozó fákra. A fákat ebben az esetben öntözéssel és termésritkítással védhetjük meg. A természetes ritkulás miatt a fák alatt már sok alma látható, amelyet akár pálinka főzésére is felhasználhatunk. A lehullott termés felszedése megkönnyítheti a betakarítást is. A betakarításkor potyogó gyümölcsöt így nem a darazsaktól hemzsegő és rohadó kupacokból kell kiszedegetni.

Teendők a szőlőben

szőlő

Darazsak és madarak elleni védekezés

Ősszel a csemege és borszőlők közül jó néhány a tőkén van, különösen az erősen kibontott csemegeszőlőknél fontos a védekezés. A darazsak ellen fürthálókkal és kihelyezett darázscsapdákkal védekezhetünk. A fürtháló nem gátolja a szemeket növekedésben és érésben, viszont az apró lyukméret védi a termést a darazsak ellen. Többféle méretben kapható madárháló a gazdaboltokban, amelyekkel eredményesen védekezhetünk a madártámadások ellen. Fontos, hogy az alulról történő behatolást is gátoljuk meg, ezért a hálóval ne csak a felső részeket védjük.

Gyomirtás

Az ősz eleji védekezés mindig jó eredményt hoz, mivel a télire készülő növények már a tarackjaik legtávolabbi részébe is elszállítják a gyomirtószer hatóanyagát. Kedvező időjárás idején végezzük el a sorok közötti évelő gyomok irtását. Javasolt glifozáttartalmú készítményeket – pédául Taifun, Medallon, Total, stb. használni, a védekezést mindig szélcsendes időben végezzük. Vágjuk ki a tőkék mellett esetlegesen kihajtott bokrokat és kisebb fákat is.

Védekezés a szürkepenész ellen

Ősszel valószínűleg már a lisztharmat ellen nem, csak a szürkepenész ellen kell védekezni. Például Chorus, Teldor, Quali stb. termékekkel az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartása mellett végezhető el.