június 15, 2024

Szobanövények őszi gondozása

szobanövények

A szobanövények jó része nyitott erkélyeken és teraszokon tölti a nyarat, azonban ezek érzékenyek az őszi változékony időjárásra. Mivel a nappalok még gyakran kellemesen melegek, de a hideg éjszakák könnyen kárt tehetnek bennük, ezért ez az időszak ideális a lakás belterébe való visszaköltöztetésre.

Tippek a szobanövények őszi ápolásához

Az őszi évszak a növényeink számára is elhozza a felkészülést a nyugalmi időszakra, jellemző a hajtásnövekedés, és levélhozás leállása, és gyakran tapasztaljuk az idősebb levelek besárgulását is. Különösen a fagyérzékeny növényeket kell idejében védett helyre betelepíteni. A szobanövények mind a tavaszi kiköltöztetést, mind az őszi beköltöztetést egyfajta sokként élik meg, és gyakran tapasztaljuk, hogy a nyáron kint nevelt növények üde zöld levelei kókadtabbak, és bizonyos mértékű lombvesztés is előfordul.

szobanövények

Átvizsgálás, és tisztítás

Mielőtt végleges helyükre telepítenénk ajánlott alaposan átvizsgálni, hiszen a behurcolt kórokozók például gyapjastetvek, levéltetvek nagy károkat okoznak a benti növénytársakon is. Ha fertőzést, vagy károkozást tapasztalunk első körben ezt szüntessük meg vegyszeres kezeléssel. A szabadban tartott dézsásokat alaposan ellenőrizzük, nincs-e benne hangya kolónia, fülbemászó, százlábú, de a csigák is előszeretettel meghúzódnak a földben. Az elnyílt virágokat, a könnyen leváló megsárgult leveleket is távolítsuk el. A nagy levelű szobanövényeket, mint a filodendron, vagy a szobafikusz érdemes még kint lezuhanyozni.

Átültetés

A szabadban tárolt szobanövények a nyári hónapok alatt gyakran intenzív növekedésbe fogtak, ezért szükséges lehet nagyobb cserépbe átültetni. Különösen akkor aktuális, ha látjuk, hogy a gyökerek a cserép alján is kibújtak. Vágjuk le az elhalt gyökérrészeket, és jó minőségű virágföldbe ültessük be, majd ezután öntözzük be alaposan.

szobanövények

Ha tömörödött a föld, a tetejére simítsunk még egyenletesen egy keveset. Általánosságban viszont elmondható, hogy a legtöbb szobanövény számára a tavaszi átültetés a kedvezőbb.

Öntözés és tápoldatozás

Az őszi téli időszakban a növények pihennek, így tápoldatozásra sincs szükségük, csak mérsékelt öntözést igényelnek a rövidnappalos hónapokban, de nézzünk utána a növény gondozási útmutatójában. A két locsolás között hagyjuk a földet kiszáradni, mint hogy a túlöntözéssel a gyökereket elrothasszuk.

Elhelyezés

Viszont sok olyan népszerű, és kedvelt szobanövény van, amely ilyenkor is speciális körülményeket-fény, páratartalom igényel: a fényigénye vitorlavirágot mindig ablak közelébe helyezzük. A fűtési szezon a legtöbb növényt megviseli, ezért a száraz levegőjű otthonokban folyamatosan párásítani kell a növény környezetét.