július 21, 2024

Amarillisz pihentetése

amarillisz pihentetése

Az amarillisz az egyik a legkedveltebb hagymás növény. Télen pihentetni szükséges, de akár egy üvegben hajtatható is. A hagymák hajtatásához érdemes várni a hideg novemberi hőmérsékletig. Sokszor okoz gondot a virágzás elmaradása, illetve a gyors hervadása. Tartósabb marad a virág, ha virágzáskor hűvös helyen tároljuk.

Az amarillisz (Hippeastrum) lovagcsillag néven is ismert, Amerika trópusi és szubtrópusi területein őshonos. Igen kedvelt pompás virága miatt, amelyeket általában január és április között hoz. Az amarillisz számára a meleg, napfényes, de huzat mentes hely ideális.

amarillisz pihentetése

Tippek az amarillisz pihentetéséhez

Az amarillisz pihentetése nem bonyolult, a hagymákat ősszel ültessük el egy nagyobb méretű cserépbe. Figyeljünk arra, hogy a felső harmada föld fölé kerüljön. Majd a hagymákat helyezzük meleg és sötét helyre. A virágszár kifejlődéséhez körülbelül 2 hét szükséges, ekkor egyszerűen formázzunk sötét kartonból egy kúpot, és fedjük be. Addig tartsuk lefedve a hagymát, amíg a szára nagyjából 10-15 cm-es hosszúságot el nem ér. Ne hagyjuk kiszáradni, időnként kevés vízzel öntözzük meg, és tápoldatozzuk is. A kifejlett növényt kora tavasszal egy nagy tágas cserépbe ültethetjük át. Ültetőközegül B típusú virágföld ajánlható.

amarillisz pihentetése

Az amarillisz hajtatása üvegben

Az amarillisz hagyma télen egy üvegben hajtatható, habár kaphatók speciális kialakítású üveg hajtató edények, de a célra akár egy üvegtál, vagy keskeny nyakú üveg is megfelel. Ha üvegtálat használunk az pár kaviccsal kiegészítve szobai dekorációnak sem utolsó. A hagymák hajtatására érdemes megvárni a novembert. Töltsük fel vízzel az üveget a szűkülő nyakig oly módon, hogy a víz felszíne és hagyma gyökere között maradjon pár milliméter. A hagyma a víztől könnyen elrothadhat, ezért semmiképp ne érjen bele. A hajtatás idejére pár darab faszént is helyezhetünk bele a rothadás megakadályozására. A gyökerek kifejlődéséig sötét és hideg – maximum 10 Celsius fokos helyiségben tároljuk, és hasonló módon sötét karton kúppal fedjük be. Szobahőmérsékletre csak fokozatosan kerülhet: először süvegestül helyezzük át melegebb, és világosabb helyre, majd pár nap múlva, ha a kifejlődött hajtása már eléri, és megemeli a kúpot telepíthetjük át a végleges helyére, és eltávolíthatjuk róla a kartont. Fontos, hogy a vízszintet időnként pótolni kell.