A friss must gyorsan erjedni kezd, ezért ha nem szeretnénk belőle bort készíteni, hanem édes, szőlőízű italként szeretnénk eltenni, akkor...
Szőlészet és borászat
Vészesen terjed az aranyszínű sárgaság nevű fitoplazmás szőlőbetegség, amely az egész magyar borágazatot veszélybe sodorhatja. A kórokozót az amerikai szőlőkabóca...
Bizonyára nem dőlne össze a világ szőlő nélkül, hiszen az elmúlt száz év alatt több ezer (!) hektár nagyságú Balaton...
Ismét több vármegyében és borvidéken mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó fitoplazmát,...
Október 9-től országszerte drónok is részt vesznek az aranyszínű sárgaság elleni védekezésben, hogy a fertőzött szőlőtőkéket gyorsabban és pontosabban azonosítsák....
A Balatonfüred-Csopaki és az Egri borvidéken is kimutatta a Nébih laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence doréet...
Összesen 3,8 milliárd forintot rendelt szerdai ülésén a kormány a hazai borászatot fenyegető legkomolyabb veszély, az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai...
Az aranyszínű sárgaság gyors terjedésére reagálva a kormány átfogó cselekvési tervet fogadott el a borágazat védelmére – jelentette be Nagy...
Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a buborékos italok: a prosecco, a cava és a klasszikus pezsgő...
A magyar piac csemegeszőlő-igénye folyamatosan nő, a hazai termelés azonban jelenleg csak kis részben képes kielégíteni ezt a keresletet. A...
A magyar borászat előtt két komoly kihívás áll: a fitoplazma nevű, egyre gyorsabban terjedő növénybetegség, valamint a fogyasztói igények átalakulása....
Világszerte visszaesett a vörösbor-fogyasztás, ugyanakkor nő a kereslet az alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsösebb borok iránt. A magyar fröccskultúra és a könnyed...
Egyre több, összesen százharminc kisebb-nagyobb borászat készít ma pezsgőt Magyarországon - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken, a 7....
Idén kisbirtok kategóriában a badacsonytomaji Váli Pincészetnek, a középbirtokok közül az etyeki Haraszthy Pincészetnek, a nagybirtokoknál a borotai Koch Borászatnak,...
Az Agrárminisztérium idén bővített támogatási rendszerrel segíti a szőlészet-borászati ágazat szereplőit, amelynek kedvezményezettjei már nemcsak a borászok, hanem a szőlőtermelők...
Egy friss magyar–olasz kutatás kimutatta, hogy a madarak és denevérek nem csupán a természet sokszínűségét gazdagítják, hanem a szőlőtermelők értékes...
A kórokozó jelenlétét laboratóriumi vizsgálat igazolhatja, de a legjellemzőbb tünetek az ültetvényeken is megfigyelhetők. Korai felismeréssel megfékezhető a szőlő aranyszínű...
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a technológia és fogyasztói szokások változásával, ennek köszönhetően pedig a magyar...
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi vizsgálatai a Somlói borvidéken is igazolták a szőlő aranyszínű sárgaság (Grapevine flavescence dorée, FD)...
Az Európai Bizottság döntése értelmében a Kőszeg, illetve Kőszegi név alatt termelt borok felkerültek az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések...
Bár az elmúlt években folyamatos csökkenést mutatott a hazai szőlőtermő-területek nagysága, a szőlőtermesztés visszaesése akár meg is állhat – közölte...
Egy somlói borászat nem mindennapi módon, mesterséges intelligencia segítségével alkotta meg új borát – és az eredmény lenyűgözte a világot....
A Villányi Borvidéket is elérte a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége, amely súlyos veszélyt jelent a térség szőlőtermesztésére és borkultúrájára. A...
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett, a szőlő aranyszínű sárgasága betegség a legnagyobb veszély jelenleg a magyar szőlőtermesztés számára, a hatékony...
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel...
A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át -...
Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát - ismertette az Agárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében. (tovább…)
Az egri borász vehette át az idén a Borászok Borásza díjat péntek este Budapesten. (tovább…)
Több száz kiállító, köztük 160 borász várja a vendégeket a csütörtökön kezdődő Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléjén tizenegy...
Csókaszőlő, laska, bakator és számos más, immár alig ismert, régi magyar szőlőfajta boraiból tart nagykóstolót csütörtökön a budapesti Szent Angéla...
Az európai borokban az utóbbi évtizedekben riasztó mértékben nőtt egy kevéssé ismert, örök vegyi anyagként számontartott anyag, a trifluorecetsav (TFA)...
A Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciuma sikeresen megvalósította piacvezérelt kutatás-fejlesztési projektjét, melynek során a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben...
Idén kivételesen február 15. és 28. között is be lehet nyújtani támogatási kérelmeket. Támogatást 20 000 és 400 000 eurónak...
A szőlő az emberiség egyik legősibb és legkedveltebb gyümölcse, amelyet évezredek óta termesztenek és fogyasztanak. Az utóbbi évtizedekben a magnélküli...
A magyar szőlőtermesztés több évezredes múltja során számos helyi fajta alakult ki, amelyek a különböző borvidékek sajátos adottságaihoz alkalmazkodtak. Ezek...
A peronoszpóra egy rendkívül káros gombabetegség, amely különböző növényeket támadhat meg, különösen a szőlőt, burgonyát, paradicsomot és más haszonnövényeket. A...
Ópusztaszeren szombaton kiderülhet, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák, a nemzeti történeti emlékparkban az év első programján Vince-napi vesszővágásra...
Átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, közelmúltban korszerűsített laboratóriumát csütörtökön...
Fehérbor kategóriában a tokaji Bott Pince 2021-es Csontos furmintja, a vörösborok mezőnyében pedig az egri St. Andrea Szőlőbirtok 2019-es Agapé...
Hagyományos érlelésű pezsgőkből és tokaji aszúkból rendez kóstolót a Winelovers december 27-én a budapesti Hotel Intercontinentalban. (tovább…)
A magyar borász szakma Kossuth-díjának tartott versenyét pannonhalmi borász nyerte. (tovább…)
A rozé borok egyedülálló módon ötvözik a kékszőlő gazdag zamatvilágát a fehérborok frissességével és üdeségével, piacilag pedig keresett szegmensét jelentik...
A közlemény szerint előadásában hangsúlyozta, a Közös Agrárpolitika mostani ciklusában elinduló új, 2025 és 2029 közötti ötéves támogatási programhoz idén...
Közzétették a borászati és turisztikai szakemberek által összeállított idei World’s Best Vineyards listát: a legszűkebb elitbe sikerült immár másodszor bekerülnie...
A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható,...
Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá válik, addig a csemegeszőlő termesztése kevesebb környezeti kockázatot jelent, illetve...
Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő-...
Megválasztották az Év Pincészete díj győztesét. Ezt a díjat – ahogy idén minden jelentős szakmai elismerést – egy villányi borászat,...
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában és világszerte ismertek, elismertek - hangsúlyozta az agrárminiszter a 43....
Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik...