Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a buborékos italok: a prosecco, a cava és a klasszikus pezsgő...
Szőlészet és borászat
A magyar piac csemegeszőlő-igénye folyamatosan nő, a hazai termelés azonban jelenleg csak kis részben képes kielégíteni ezt a keresletet. A...
A magyar borászat előtt két komoly kihívás áll: a fitoplazma nevű, egyre gyorsabban terjedő növénybetegség, valamint a fogyasztói igények átalakulása....
Világszerte visszaesett a vörösbor-fogyasztás, ugyanakkor nő a kereslet az alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsösebb borok iránt. A magyar fröccskultúra és a könnyed...
Egyre több, összesen százharminc kisebb-nagyobb borászat készít ma pezsgőt Magyarországon - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken, a 7....
Idén kisbirtok kategóriában a badacsonytomaji Váli Pincészetnek, a középbirtokok közül az etyeki Haraszthy Pincészetnek, a nagybirtokoknál a borotai Koch Borászatnak,...
Az Agrárminisztérium idén bővített támogatási rendszerrel segíti a szőlészet-borászati ágazat szereplőit, amelynek kedvezményezettjei már nemcsak a borászok, hanem a szőlőtermelők...
Egy friss magyar–olasz kutatás kimutatta, hogy a madarak és denevérek nem csupán a természet sokszínűségét gazdagítják, hanem a szőlőtermelők értékes...
A kórokozó jelenlétét laboratóriumi vizsgálat igazolhatja, de a legjellemzőbb tünetek az ültetvényeken is megfigyelhetők. Korai felismeréssel megfékezhető a szőlő aranyszínű...
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a technológia és fogyasztói szokások változásával, ennek köszönhetően pedig a magyar...
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi vizsgálatai a Somlói borvidéken is igazolták a szőlő aranyszínű sárgaság (Grapevine flavescence dorée, FD)...
Az Európai Bizottság döntése értelmében a Kőszeg, illetve Kőszegi név alatt termelt borok felkerültek az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések...
Bár az elmúlt években folyamatos csökkenést mutatott a hazai szőlőtermő-területek nagysága, a szőlőtermesztés visszaesése akár meg is állhat – közölte...
Egy somlói borászat nem mindennapi módon, mesterséges intelligencia segítségével alkotta meg új borát – és az eredmény lenyűgözte a világot....
A Villányi Borvidéket is elérte a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége, amely súlyos veszélyt jelent a térség szőlőtermesztésére és borkultúrájára. A...
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett, a szőlő aranyszínű sárgasága betegség a legnagyobb veszély jelenleg a magyar szőlőtermesztés számára, a hatékony...
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel...
A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést hétfőn adták át -...
Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát - ismertette az Agárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében. (tovább…)
Az egri borász vehette át az idén a Borászok Borásza díjat péntek este Budapesten. (tovább…)
Több száz kiállító, köztük 160 borász várja a vendégeket a csütörtökön kezdődő Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléjén tizenegy...
Csókaszőlő, laska, bakator és számos más, immár alig ismert, régi magyar szőlőfajta boraiból tart nagykóstolót csütörtökön a budapesti Szent Angéla...
Az európai borokban az utóbbi évtizedekben riasztó mértékben nőtt egy kevéssé ismert, örök vegyi anyagként számontartott anyag, a trifluorecetsav (TFA)...
A Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciuma sikeresen megvalósította piacvezérelt kutatás-fejlesztési projektjét, melynek során a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben...
Idén kivételesen február 15. és 28. között is be lehet nyújtani támogatási kérelmeket. Támogatást 20 000 és 400 000 eurónak...
A szőlő az emberiség egyik legősibb és legkedveltebb gyümölcse, amelyet évezredek óta termesztenek és fogyasztanak. Az utóbbi évtizedekben a magnélküli...
A magyar szőlőtermesztés több évezredes múltja során számos helyi fajta alakult ki, amelyek a különböző borvidékek sajátos adottságaihoz alkalmazkodtak. Ezek...
A peronoszpóra egy rendkívül káros gombabetegség, amely különböző növényeket támadhat meg, különösen a szőlőt, burgonyát, paradicsomot és más haszonnövényeket. A...
Ópusztaszeren szombaton kiderülhet, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák, a nemzeti történeti emlékparkban az év első programján Vince-napi vesszővágásra...
Átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, közelmúltban korszerűsített laboratóriumát csütörtökön...
Fehérbor kategóriában a tokaji Bott Pince 2021-es Csontos furmintja, a vörösborok mezőnyében pedig az egri St. Andrea Szőlőbirtok 2019-es Agapé...
Hagyományos érlelésű pezsgőkből és tokaji aszúkból rendez kóstolót a Winelovers december 27-én a budapesti Hotel Intercontinentalban. (tovább…)
A magyar borász szakma Kossuth-díjának tartott versenyét pannonhalmi borász nyerte. (tovább…)
A rozé borok egyedülálló módon ötvözik a kékszőlő gazdag zamatvilágát a fehérborok frissességével és üdeségével, piacilag pedig keresett szegmensét jelentik...
A közlemény szerint előadásában hangsúlyozta, a Közös Agrárpolitika mostani ciklusában elinduló új, 2025 és 2029 közötti ötéves támogatási programhoz idén...
Közzétették a borászati és turisztikai szakemberek által összeállított idei World’s Best Vineyards listát: a legszűkebb elitbe sikerült immár másodszor bekerülnie...
A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható,...
Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá válik, addig a csemegeszőlő termesztése kevesebb környezeti kockázatot jelent, illetve...
Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő-...
Megválasztották az Év Pincészete díj győztesét. Ezt a díjat – ahogy idén minden jelentős szakmai elismerést – egy villányi borászat,...
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában és világszerte ismertek, elismertek - hangsúlyozta az agrárminiszter a 43....
Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik...
Bock József villányi borász vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) életműdíját kedden az Országházban. Bock József egyike azoknak, akik...
Az elmúlt tíz évben több mint 200 millió palack magyar bort értesített a Lidl Magyarország, ennek felét nemzetközi áruházaiban, az...
Az izsáki Gedeon Birtok 2023-as cabernet sauvignon rozéja nyerte a Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést kedden adták át....
Bárdos Sarolta, a tokaji borvidék borásza vehette át a Borászok Borásza díjat szombaton Budapesten. (tovább…)
A háziasítás nyomait találták meg a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) munkatársai...
Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági...
A változtatások egyértelmű célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és az élelmiszerbiztonság növelése. A borászok számára ez nem jelent többlet adatszolgáltatást,...
Több mint 150 magyar bor- és pezsgőmárka vesz részt összesen 700 tétellel az 2024-es Winelovers Grand évindító kóstolón, amelyen nemzetközi...