július 25, 2024

Uniós oltalomban részesült a Fertőd vidéki sárgarépa

Sargarepa2

Az Európai Bizottság november 3-i döntésével 78-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló, hazai földrajzi árujelzők száma, hiszen a Fertőd vidéki sárgarépa elnevezés uniós oltalomban részesült.

A „Fertőd vidéki sárgarépa” más sárgarépáktól abban különbözik, hogy vörösebb színű, édeskésebb, intenzív ízű, hosszú, sima és elágazásmentes. A Daucus carota L. faj felhasznált fajtái a Fertődi vörös, valamint a Nantes típusú Napa és Napoli sárgarépa. Forgalomba hozatalakor a „Fertőd vidéki sárgarépa” hengeres-kúpos alakú, hossza 150-250 mm, átmérője 15 és 40 mm, tömege 50 és 150 g között van, másodlagos gyökérzete és csúcsgyökere nincs.

A Fertőd vidéki sárgarépa termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez köthető. A tófenékből származó üledéket és durva homokot is tartalmazó, könnyen művelhető, mégis jó vízháztartású talaj kedvez a gyökérzöldségek termesztésének. A karotin képződésre kedvezően hat a mérsékelt meleg, és élénkvörös színt eredményez. A napsütéses órák magas száma a cukor beépülését segíti, ezért lesz a répa édeskés ízű. A bakhátas művelési mód pedig hozzájárul a sima, elágazásmentes gyökérzet kialakulásához.

A kiváló érzékszervi jellemzőkkel rendelkező Fertőd vidéki sárgarépa – a korábban már szintén uniós oltalmat nyert zamatos Hegykői petrezselyemgyökérrel együtt – fontos összetevője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

Forrás: MTI

Címlapkép: Illusztráció