április 17, 2024

Végéhez közeledik a kukorica betakarítása Zala megyében

kukorica betakarítás

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 7,3 tonna – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Tavaly átlagosan 8,4 tonna tengeri termett hektáronként, idén a nyári aszályos időjárás miatt kevesebb termést tudtak betakarítani – közölte Sabján Krisztián. Hozzátette: a 27 207 hektárnyi kukoricaföldön 3 ezer hektárt meghaladó területen besilózták a termést. Az esőzések miatt az aratás elhúzódott, ezért az őszi vetésekkel lassabban haladtak a gazdák. A következő időszakban 2-3 ezer hektáron vetnek még búzát. Az 52 ezer hektárnyi vetésterület közel 60 százalékába kerül őszi búza. Az őszi árpa vetésterülete 5300, a rozsé 350 hektár, 1330 hektáron pedig tritikálét termesztenek – ismertette a részleteket a NAK megyei elnöke.

A 13 635 hektáros repceállomány jól fejlődik. Hasonló képet mutatnak a korábban vetett őszi kalászosok is. A szója és a kukorica után vetett őszi búza az elmúlt napokban kezdett kikelni. Amennyiben kedvező lesz az időjárás és a gazdák a magas árak miatt nem spórolnak nagyon a műtrágyával, akkor jövőre valószínűleg jó termést tudnak betakarítani – emelte ki Sabján Krisztián.

MTI