július 14, 2024

Megjelent a fiatal erdők állománynevelését támogató pályázati felhívás

erdőtelepítés faültetés

MTI / Illyés Tibor

Csaknem 4 milliárd forint keretösszeggel megjelent a Fiatal erdők állománynevelésének támogatása elnevezésű pályázati felhívás a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretei között – jelentette be az Agrárminisztérium (AM).

A konstrukció idén immár a harmadik versenyképes és fenntartható erdőgazdálkodást segítő új támogatási pályázat. A felhívás a fiatal erdők gazdasági értékének növelését célozza olyan eszközökkel, amelyek által az erdők nagyobb mértékben képesek ellátni gazdasági értékteremtő funkciójukat. Az állományok ápolásához, tisztításához kapcsolódó támogatott tevékenységek pozitív hatásai sokszor a jövőben várható fahasználatok során tapasztalhatók. Az erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek támogatott megvalósítása az erdészeti hatóság által nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók által lehetséges – írták.

A támogatás mértéke tevékenységtől függően legalább 99 és legfeljebb 193 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként, a támogatási kérelmek benyújtására első alkalommal szeptember 4-től lesz lehetőség – hangsúlyozta az államtitkár a közlemény szerint. A felhívás és az ahhoz kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az AM tematikus weboldalán, a kap.gov.hu-n találhatók. A felületet érdemes folyamatosan nyomon követni, hiszen minden, a pályázati felhívásokkal kapcsolatos információ és változás itt érhető el – tették hozzá.

MTI