![A szőlőfajtákkal is alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz 1 szőlő-szüret](https://www.agrarkapu.hu/wp-content/uploads/2021/11/szolo-szuret.jpg)
MTI/Varga György
Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a termelők felismerték: valamit tenni kell annak érdekében, hogy a fajtahasználatunk a klímaváltozás prognosztizálható körülményei között a jövőben is megfelelő legyen a szőlőtermesztés számára – mondta Kocsis László, akadémiai doktor Verpeléten, a Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok címmel rendezett konferencián.
Fontos, hogy tisztában kell lenni a biológiai alapokkal, hogy azok mennyiben befolyásolják az éghajlatváltozáshoz történő adaptációkat – hangsúlyozta a professzor a Varsányi Pincészetben tartott konferencián.
Kocsis László közölte: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa létrehozott agy szakmaközi bizottságot, majd egy előkészítő munkát végzett termelői kérdőívek alapján. Meghatározták, hogy milyen fajták borszelekcióját, nemesítését és adaptációját kellene a jövőben elvégezni és ezáltal közép-, vagy hosszú távon a fajtahasználatot alakítani.
Megválaszolandó kérdés, hogy a szaporítóanyagot, a zöld ültetvényeket miként kell rendbe tenni ahhoz, hogy a termelés a jövőben gazdaságosan folytatható legyen az éghajlatváltozás ellenére is – jelentette ki a szakember.
A konferenciát a Magyar Borok Házával közösen szervező Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László az MTI kérdésére kijelentette: ha 2030-ban szüretelni akarunk, ahhoz 2025-ben szőlőt kell telepíteni. Most különösen fontossá vált annak eldöntése, hogy a telepítendő szőlő milyen fajta legyen. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást el kell kezdeni.
Az Egri Borvidék rendelkezik egy kékfrankos fajtával, amely alapja a bikavérnek. Kifejezetten jó fajta, mert a megnövekedett átlaghőmérséklet hatására a savai kerekebbek lesznek, valóban vezérfajtává léphet elő – jelentette ki a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.
MTI
Címlapkép: Illusztráció – MTI/Varga György
Népszerű cikkek a rovaton belül
A 43. Országos Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése
A világ 50 legjobb bora között a Gizella Pince 2019-es tokaji aszúja
Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját
Tíz év alatt 100 millió palack magyar bort értékesített külföldön a Lidl Magyarország
A Gedeon Birtok rozéja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
Bárdos Sarolta tokaji borász lett a Borászok Borásza
Jó hír a borászoknak: A háziasítás nyomait találták meg az élesztőgombákban
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
Áprilisban indul a digitális tápérték-jelölési rendszer a borászati termékekre