szeptember 26, 2025

A visszaesés után kezd magára találni a gombatermesztési ágazat

gomba

Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Magyarország a gombatermesztésben kiemelt szerepet játszik az Európai Unióban, Hollandia és Lengyelország mellett az egyik legfontosabb ellátója a kontinens piacának. A hazai ágazat az elmúlt években számos kihívással szembesült, ugyanakkor modernizációval és beruházásokkal is megerősödött. A nyári hónapok kedvezőtlen piaci környezete után a kereslet újra felfutóban van, ami a termelők számára biztató jövőképet vetít előre. A termelés koncentrációja, az exportpiacok jelenléte és a gombák fenntartható termesztése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gombatermesztés továbbra is perspektivikus és fejlődő ágazat maradjon Magyarországon. 

Az idén különösen nehéz helyzet alakult ki a hazai gombaágazatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint

nyáron a korábbi évekhez képest nagyobb mértékben esett vissza a friss gomba iránti kereslet, ezzel egyidejűleg erős túlkínálat jellemezte nem csupán a hazai, hanem az egész Európai Unió piacát. A nyár végével erősödni látszik a kereslet, így az elkövetkező hónapokban a hazai gombapiac stabilizálódására lehet számítani.

Ez a helyzet rávilágított arra, hogy a piac nem képes elviselni a hirtelen jelentkező nagy volumenű mozgásokat, keresletingadozásokat. Európa-szerte túltelített a gombapiac, és a szereplők egymást szorítják ki – a legerősebbek maradnak talpon.

gomba
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A hazai gombaágazatra összességében igaz, hogy

a termelés egyre inkább koncentrálódik.

Az erős piaci verseny miatt sok kis termelő hagyott fel a termesztéssel, csak a maximális hatékonysággal termelő, tőkeerős gombatermesztők tudtak talpon maradni. Mára gyakorlatilag három termesztő körzet maradt: Kerecsend, Bócsa és Pest megye. A hazai termesztett gomba termőterülete az utóbbi években, 160-170 ezer m2 között alakult (zárt, polcos termelési rendszere révén a termőterület hektárban nem összemérhető más kultúrákkal).

Magyarországnak meghatározó szerepe van az EU gombatermesztésben, Hollandia és Lengyelország mellett Magyarország látja az EU gombapiacát. A hazai gombapiac összességében stabilnak mondható, perspektivikus és fejlődő ágazat. Az elmúlt években a hazai piacot meghatározó termelők számottevő fejlesztéseket, illetve kapacitásbővítést hajtottak végre, többen most értek az évek óta tartó beruházások végére. Ennek következtében mostanra több ezer négyzetméterrel bővült a termesztési terület. Emellett a meglévő termesztő sátrakat is hatékonyabban tudják hasznosítani a termelők.

A hazai gombatermés 30 százaléka exportpiacokra kerül.

Az elmúlt évtizedben 7-9 ezer tonna között mozgott a kivitel, 2024-ben 8 500 tonna volt a gombaexportunk. Fő célpiacaink friss gomba tekintetében a szomszédos országok, elsősorban Ausztria, de kisebb mennyiségben szállítunk Szlovákiába és Romániába is.

gomba
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Táplálkozási szempontból a gombák szuperélelmiszerek, mert kalóriatartalmuk igen alacsony, de gazdag rost- és fehérjeforrások, valamint értékes ásványianyagokat és vitaminokat is tartalmaznak. Kedvező aminosav összetételüknek köszönhetően a vegetáriánus és vegán étrendbe is könnyen beilleszthetők a növényi fehérjék kiegészítésére. Ugyan a gombafogyasztás továbbra is népszerű, a hazai egy főre jutó átlagos gombafogyasztás 1,5 kg/fő/év körül alakul, ami jelentősen elmarad az európai 3 kg-os mennyiségtől. A gomba rendkívül fenntartható módon termeszthető termék, nagyon alacsony a vízlábnyoma, 3-4 liter víz elegendő 1 kg gomba megtermeléséhez. Termesztéséhez mezőgazdasági melléktermékeket (szalma, csirke- és lótrágya) használnak fel a gombakomposzt előállításának céljából, melyen egészséges élelmiszert állítanak elő, továbbá a letermett gombakomposzt felhasználható talajjavítóként.

NAK