
A pekándió a hagyományos dió édesebb, vajasabb, mégis kifinomult rokona, amely a magyar konyhában is egyre népszerűbb. A következő receptekben a klasszikus hazai ízek – a méz, a túró, a mák és a szilva – találkoznak e különleges diófélével, amely minden fogást gazdagabbá és elegánsabbá tesz.
1. „Mézes–pekándiós túrótorta a Dunántúl stílusában”
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 15 dkg mascarpone vagy tejföl
- 2 tojás
- 6 dkg cukor vagy méz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 dkg pekándió
- 8 dkg darált háztartási keksz
- 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és 3 dkg aprított pekándióval, majd a keveréket egy 20 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk. A túrót, mascarponét, tojást, mézet, citromhéjat és vaníliát simára keverjük, majd a kekszalapra öntjük. A tetejére szórjuk a maradék, durvára vágott pekándiót. 170 °C-on, légkeveréssel kb. 40 percig sütjük.
Tálalás:
Hűtve, mézzel meglocsolva, egy kevés reszelt citromhéjjal és néhány egész dióval díszítve a legfinomabb.
2. „Almás-pekándiós rétes, ahogy még sosem kóstoltad”
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap (6 lap)
- 4 nagyobb alma
- 8 dkg vaj
- 6 dkg cukor vagy méz
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 8 dkg aprított pekándió
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd kevés vajon és cukorral, fahéjjal pároljuk 5–6 percig. A pekándiót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd az almához keverjük. A réteslapokat olvasztott vajjal megkenjük, 3-at egymásra fektetünk, meghintjük zsemlemorzsával, és a tölteléket ráhalmozzuk. Feltekerjük, a tetejét tojással megkenjük, és 190 °C-on kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás:
Langyosan, porcukorral megszórva, egy gombóc vaníliafagyival különleges desszert.
3. „Mákos–pekándiós bejgli – ünnepi újragondolás”
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg darált pekándió
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tésztát az élesztővel felfuttatott tejjel, vajjal, tojássárgájával és liszttel összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük. A töltelékhez a mákot és a diót leforrázzuk a forró tejjel, majd cukorral, mézzel, citromhéjjal összekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és a tetejét tojással lekenjük. 180 °C-on 35–40 percig sütjük.
Tálalás:
A bejgli szeletelve, porcukorral hintve, egy csésze forralt bor mellé mennyei ünnepi csemege.
4. „Pekándiós szilvás lepény alföldi mézzel”
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 30 dkg kimagozott szilva
- 3 evőkanál méz
- 8 dkg pekándió
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, cukrot, élesztőt, sót, tejet, vajat és tojást összegyúrjuk, majd 30 percig kelesztjük. Kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejére a szilvát elrendezzük, meglocsoljuk mézzel, megszórjuk fahéjjal és durvára tört pekándióval. 180 °C-on kb. 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás:
Langyosan, egy kanál tejföllel vagy vaníliaszósszal kínálva, akár reggelire is tökéletes.
5. „Pekándiós krémes pohárdesszert – mézes joghurt és karamell találkozása”
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 400 g görög joghurt
- 4 evőkanál méz
- 6 dkg pekándió
- 4 db zabkeksz
- 2 evőkanál karamellöntet vagy juharszirup
- Fél teáskanál fahéj
Elkészítés:
A pekándiót egy serpenyőben kevés mézzel és fahéjjal megpirítjuk, majd kihűtjük. A zabkekszet összetörjük, és a poharak aljába szórjuk. Erre jön a mézzel elkevert joghurt, majd egy réteg pekándió. A tetejét karamellöntettel locsoljuk meg, és díszítésként 1-2 egész diót helyezünk rá.
Tálalás:
Jól hűtve, kis üvegpoharakban tálalva, rétegesen látható dióval elegáns, modern desszert.
6. „Pekándiós csirkemell mézes-mustáros mázban”
Hozzávalók:
- 4 db csirkemellfilé
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
- Fél citrom leve
- 8 dkg darált pekándió
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A mézet, mustárt, fokhagymát és citromlevet összekeverjük, majd ezzel bekenjük a csirkemelleket, és 30 percre hűtőbe tesszük. A darált pekándiót zsemlemorzsával és kevés sóval elkeverjük, majd ebbe forgatjuk a húst. Serpenyőben olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk, végül 180 °C-os sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük.
Tálalás:
Sült zöldségekkel vagy zöldsalátával kínálva, a tetejére pár egész pörkölt pekándióval díszítve.
Fotók: depositphotos.com
Népszerű cikkek a rovaton belül
Búcsú a vega kolbásztól
A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozása kiszoríthatja a trappista sajtként árult, átcímkézett termékeket
Harmadával csökkent az élelmiszerpazarlásunk az elmúlt 8 évben