október 22, 2025

Agroturizmus a gyakorlatban – nagy sikert aratott a Helyi Kincsek Napja

Helyi Kincsek Napja zöldség

Fotó: NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatósága szervezésében nagy sikerrel zajlott le a Helyi Kincsek Napja Derecske térségében. Az agroturisztikai nyílt napon hét porta és húsz kistermelő fogadta a látogatókat, akik testközelből ismerkedhettek a vidéki élet mindennapjaival, a helyi termékek készítésével és a gazdák értékteremtő munkájával. Az esemény célja a kistermelők és a fogyasztók közötti kapcsolat erősítése, valamint az agroturizmus fejlesztése volt Hajdú-Biharban.

Október 19-én vasárnap a termelők, manufaktúrák egész nap, előzetes bejelentkezés nélkül díjmentesen fogadták a több mint 1500 látogatót, akik betekinthettek a gazdaságok mindennapi munkájába, élelmiszerelőállítási folyamataiba.

Minden portán más téma várta a vendégeket: volt, ahol a hagyományos tanyasi élet, a sajtkészítés, vagy éppen a párlatkészítés, a torma, a méhészet, a kemencében sült kovászos kenyérkészítés, a gyógynövények világa, és volt, ahol az extrudált termékek gyártása volt a fókuszban.

A vendégek élményprogramokon keresztül kapcsolódhattak a témákhoz, minden korosztály találhatott kincset érő élményeket.

A gyerekek körében népszerűek voltak az állatsimogatók, a háziállatok etetése, emellett viaszgyertyát készíthettek, gyógynövénnyel textilt festettek, csigát csinálnak. A gyerekek fontos tudással is gazdagodhattak, tanulhattak a méhek titkos életéről, vagy épp a tönkölybúza jótékony hatásairól. Természetesen a gasztronómiai élmények is fontos szerepet kaptak, mindenféle földi jót lehetett kóstolni, vásárolni, és volt, aki a vasárnapi ebédet is ott fogyasztotta el.

A NAK munkatársai a program összeállítása, népszerűsítése és a porták szakmai támogatása során végig szem előtt tartották a célt: a vidéki élet értékeit, a közösségek erejét, a helyi termelők értékteremtő munkáját közelebb hozni a fogyasztókhoz, erősíteni a kistermelői termékek iránti bizalmat, helyzetbe hozni a rövid ellátási láncokat.

A szervezők a kísérleti program tapasztalatait értékelik mind a látogatói mind a termelői oldaláról és megvizsgálják a program kiterjesztésének lehetőségét, aminek eredményeként a vármegye turisztikai kínálata között megjelenhet az agroturizmus is.

Az így kialakított élményporták hálózata, az agroturisztikai fejlesztések a kisgazdaságok megerősödésének mozgatórugója lehet a térségben.

NAK