április 29, 2024

A szerencsejátékosok pszichológiája: Miért játszik valaki online játékokat?

gaming

Hatalmas változás következett be az iparágakban és az emberek életében, amikor az online kaszinók és játékok megjelentek. A legtöbb ember valószínűleg emlékszik azokra az időkre, amikor a technológia még nem volt ennyire fejlett, és a lehetőségeink is korlátozottak voltak. A virtuális tér új kapukat nyitott meg a technológia világában, ezáltal sokkal minőségibb és gyorsabban zajló szolgáltatásokkal találkozhatunk. A legtöbb online casino Magyarorszag tekintetében is nagy fejlődéseken ment keresztül az elmúlt években, a szerencsejátékosok körében pedig egyre népszerűbbek a virtuális megoldások. Ennek mögöttes pszichológiáját fogjuk kifejteni az alábbi cikkünkben.

Pszichológia, mint tudomány

A pszichológia egy igen érdemes tudomány, melynek pontos jelentése lélektan. A pszichológia tudománya az emberi viselkedést és gondolkodást vizsgálja. Maga a tudomány számos irányzattal rendelkezik, és mai napig az egyik legösszetettebb szakterületnek számít. Négy kutatási területe van: általános pszichológia, fejlődés- és személyiség pszichológia, illetve a szociálpszichológia, melyeknek a tanulmányozásai nagyjából az 1500-as évektől kezdődtek. Természetesen a pszichológiához, mint tudományághoz számos kiemelkedő nevet társíthatunk, ilyen például Sigmund Freud, Wilhelm Wundt, Carl Rogers, valamint Carl Gustav Jung.

A pszichológia évtizedek óta fejti a szerencsejátékokkal kapcsolatos függőségeket, ám számos esetben bebizonyították már, hogy az online kaszinózás és az a játékokkal való elfoglaltságok nem minden esetben végződnek függőséggel. Az idegi folyamatok természetesen hasonlóak, mint egyéb más függőségek esetében, azonban egyre több kutatás mutatja a függőség ellenkezőjét. Természetesen, mint az élet minden területén, fontos megtalálni az arany középutat, de amint a szerencsejátékos ezt tudatosítja magában, csökken a függőség kialakulásának kockázata.

Miért játszik valaki online játékokkal?

Számos oka van annak, hogy az emberek körében miért ennyire népszerű elfoglaltság az online szerencsejátékozás. Az izgalmak mellett számos egyéb idegrendszeri folyamatok zajlanak le a szerencsejátékosok agyában, ezenkívül külső okok is fennállnak, ilyen például a könnyebb pénzszerzés lehetősége, a szabadság érzése, az anonimitás és a versenyek izgalmai. Tekintve, hogy az online szerencsejátékok és versenyek nagyrészt elérhetőek már élőben is, kapcsolatépítésre is kiválóan alkalmas elfoglaltság.

Kutatások szerint a megkérdezettek nagy része azért szeret online játékokkal játszani, mert elvonulhatnak a saját maguk által megteremtett világba, ahol bizonyos időre kikapcsolhatnak, és nem kell a hétköznapi problémákkal foglalkozniuk. Ebből adódóan sokan hobbiként tekintenek az online szerencsejátékozásra, hiszen ugyanolyan szabadidős tevékenység, mint az olvasás, vagy a kertészkedés, azonban ezekkel ellentétben a versenyek során megélt adrenalin-szint növekedés miatt izgalmasabb tevékenységnek minősül.

A szerencsejátékozás amellett, hogy kikapcsolja az embereket, könnyű pénzszerzési lehetőség is egyben, ezáltal sokan ebből az indíttatásból játszanak. Maga a függőség sok esetben emiatt alakul ki, hiszen sokan le akarják győzni a kudarc érzését, és addig játszanak, amíg nagy összeget nem nyernek. A nyerések során a szerencsejátékosok önbizalmat szereznek, és több kedvük lesz játszani is.