április 23, 2024

A tavalyi aszály nem tett kárt a hazai fehérgólya-állományban

gólya gólyafészek

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Átlagos költési sikert hozott a tavalyi aszályos év a 4 100 párra becsült hazai fehérgólya-állományban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület(MME) Monitoring Központjának összesítése szerint – közölte az MME.

Az MME szerdai közleménye alapján a tavaly 4 100 párra becsült hazai fészkelő fehérgólya-állomány megegyezik a 2019-ben számolt adattal, ami azt jelenti, hogy az utóbbi pár évben megállt a fehér gólyánál korábban kimutatott állománycsökkenés.

Azt nem lehet tudni, hogy a 2022-ben meggyűrűzött 1 207 fióka milyen állapotban vágott neki a vonulásnak. Erre majd a vonulási útvonalak és a telelőterületek országaiból érkező visszafogási adatok adnak választ, valamint majd kiderül az is, hogy a fiókák közül hányan térnek vissza -három-öt év múlva – ivaréretten költeni – olvasható az MME tájékoztatójában.

golya
FORRÁS: MTI/KOMKA PÉTER

Az átlagosnál kicsit jobb, de nem kiemelkedő költési eredmény annak is köszönhető, hogy tavaly nem volt olyan hideg, esős időjárás, amiben a fiókák megfázhattak, elpusztulhattak volna, valamint a száraz, kiégett gyepeken a madarak sok szöcskét, sáskát, tücsköt tudtak maguknak fogni.

A gólya annak ellenére, hogy kedveli a vizes, tocsogós élőhelyeket, mocsarakat és nedves réteket, bármit elfogyaszt: földigilisztát, egéret, pocokot, bogarat, lótücsököt, szöcskét, sáskát, kisebb számban pedig halat, békát vagy kígyót.

Tavaly a költőpárok hét százaléka egy, 23 százalékuk kettő, 37 százalékuk három, 15 százalékuk négy, egy százalékuk öt fiókát repített, és 17 százalék volt a sikertelen párok aránya. A sikeres párokra számolt fészkenkénti átlagos fiókaszám 2,77, az összes költőpárra számított fiókaszám pedig 2,33 volt – áll a közleményben.

MTI