Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre – így a kadmiumra és az ólomra – vonatkozóan, azzal a céllal, hogy csökkentse a táplálékok rákkeltőanyag-tartalmát – olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.
A többéves tudományos kutatással alátámasztott bizottsági döntés értelmében a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és olajos magvakban esetlegesen előforduló, rákkeltő környezetszennyező kadmium maximális szintjét csökkenteniük kell az árutermelőknek, hasonlóképpen az ólomét, a csecsemők és kisgyermek számára készült tápokban is. Ezenkívül a bizottság új maximális ólomtartalom szintet állapított meg az erdei gombára, a fűszerekre és a sóra vonatkozóan.
Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos a döntéssel kapcsolatban elmondta: „az egészségtelen táplálkozás növeli a rák kockázatát. A határozat által biztonságosabbá és egészségesebbé tesszük az élelmiszereinket, ahogyan azt az EU rákellenes tervében is vállaltuk”. Ez egy újabb lépés az uniós élelmiszerláncban már most is magas és világszínvonalú uniós szabványok megerősítése felé – szögezte le.
A szigorúbb határértékeket augusztustól 31-től kell alkalmazni. Azok a termékek, amelyek ezeket a fémeket az új határértékeken túl tartalmazzák, de az új szabályok hatályba lépése előtt kerültek a piacra, február végéig még értékesíthetők.
MTI
Fotó: Illusztráció / AFP / Alain Lebot
Népszerű cikkek a rovaton belül
Márton nap alkalmából is válasszuk a hazai liba- és kacsatermékeket!
Magyar termékeket is beválogattak a leginnovatívabbak közé a párizsi élelmiszeripari szakkiállításon
Ezek lettek az év gluténmentes kenyerei és péksüteményei
A hazai konzerviparnak is betett az aszály
A tejtermelő gazdaságok munkáját segítő rendszert fejlesztenek
Jönnek a műhúsok az EU-ban?
Nébih: Ezt a vagdalthúst ne fogyasszák el!
Törvénybe iktatnák a rovarevést
A rovarlobbi bevette az Európai Uniót