július 20, 2024

EU: túl sok mentességet élveznek a gazdálkodók az uniós vízpolitika alól

Öntözés szántóföld

MTI/Sóki Tamás

Az uniós szakpolitikák nem képesek megakadályozni a mezőgazdasági vízpazarlást – állapítja meg az Európai Számvevőszék (ECA) közzétett különjelentésében.

A luxemburgi székhelyű uniós testület szakértői úgy vélik, hogy a gazdálkodók – akik a vízkivétel egynegyedéért felelősek az EU-ban – túl sok mentességet élveznek az uniós vízpolitika alól, ami akadályozza a megfelelő vízhasználat biztosítására irányuló erőfeszítéseket. Véleményük szerint ez főként annak tulajdonítható, hogy az EU agrárpolitikája a hatékonyabb vízhasználat helyett, inkább a nagyobb mértékű vízhasználatnak kedvez, és túl gyakran támogatja azt.

Az ECA jelentésében rámutatott: a vízgazdálkodással kapcsolatos jelenlegi uniós megközelítés a 2000. évi víz-keretirányelvre nyúlik vissza, amely a fenntartható vízhasználatra vonatkozó jogszabályokat vezetett be. A tagállamok azonban számos kivételt tesznek a mezőgazdaságot illetően, mivel a termelők – még a vízhiánnyal küzdő régiókban is – igen könnyen kapnak vízkivételi engedélyeket. „Ugyanakkor egyes nemzeti hatóságok ritkán alkalmaznak szankciókat, ha illegális vízhasználatot észlelnek” – mutattak rá a számvevők.

A jelentés hozzáteszi, hogy a víz-keretirányelv azt is előírja a tagállamok számára, hogy alkalmazzák a „szennyező fizet” elvét, azonban a mezőgazdaságban felhasznált víz továbbra is olcsóbb, és sok tagállam még mindig nem térítteti meg a mezőgazdasági vízszolgáltatások költségeit úgy, mint más ágazatokban. A mezőgazdasági termelőknek gyakran nem kell megfizetniük az általuk ténylegesen felhasznált vízmennyiséget – hangsúlyozta a tanulmány.

A számvevőszék azt is problémának tartja, hogy a közös agrárpolitika (KAP) támogatásainak kifizetése nem függ a hatékony vízhasználatot ösztönző kötelezettségek teljesítésétől. Véleményük szerint a KAP egyes eszközei elősegíthetik a vízkészletekre nehezedő nyomás csökkentését, például azzal, hogy a kifizetéseket környezetbarátabb gyakorlatokkal kapcsolja össze, és hatékonyabb öntözési infrastruktúrát finanszíroz.

Hasonlóképpen, az uniós szakpolitikák által előírt öntözőrendszer-korszerűsítés gyakran kontraproduktív, mivel a megtakarított vizet az intenzívebb öntözést igénylő növények vagy nagyobb terület öntözésére használják fel újra.

Emellett, a KAP olyan mezőgazdasági gyakorlatokat is finanszíroz, mint a vízmegtartó intézkedések, azonban a gazdálkodók ritkán élnek ezzel a lehetőséggel – közölte a számvevőszék.

MTI

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás