július 17, 2024

Dél-Korea feloldotta az európai sertés- és baromfihús behozatali tilalmát

sertéshús-vágóhíd-élelmiszer-húsüzem

Sertéshúst darabolnak az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídján Mohácson. MTI/Sóki Tamás

Dél-Korea feloldotta az afrikai sertéspestis miatt 2018-ban, és a madárinfluenza miatt 2021-ben bevezetett, a teljes európai sertéshús- és baromfi-kereskedelemre vonatkozó tilalmat, az intézkedés 14 európai országnak, köztük Magyarországnak kedvez – tájékoztatott a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság közleménye szerint, a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeivel összhangban meghozott koreai lépés bizonyítja az uniós élelmiszer-ellenőrzési rendszerbe vetett bizalmat.

A döntés kiszámíthatóbb kereskedelmet tesz lehetővé az ázsiai országgal, növeli az uniós exportlehetőségeket egy olyan ágazat számára, amely jelenleg súlyos nehézségekkel néz szembe – írták.

Az Európai Unió továbbra is elkötelezett az állatbetegségek elleni küzdelem mellett, és segíti azon uniós élelmiszertermékek exportját, amelyek megfelelnek az állategészségügyre és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó legmagasabb szintű előírásoknak és garanciáknak – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

MTI